Autoreparaties: hoe kun je deze uitstellen of voorkomen?

Reparaties aan je auto kunnen vaak een financiële klap zijn. Hoe kan je zelf eventuele reparaties voorkomen? RijschoolVandaag geeft je een top 10 van de duurste autoreparaties en handige tips om ze te voorkomen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

1. Automaat revisie

Een automaat die niet meer werkt zoals het hoort kan zo’n 2000 tot 7500 euro kosten. Ga zo snel mogelijk naar een garage als je een raar geluid uit de automaat hoort komen. Als het alleen om een slecht schakelende bak gaat, dan kun je deze wellicht verbeteren door hem goed te laten spoelen.  

2. Motorrevisie

Het reviseren van een motor kan erg variëren. Het kan zijn dat de pakkingen en rubbers vervangen moeten worden of dat je een compleet nieuwe set zuigers, nokkenassen, cilinderkoppen en drijfstangen nodig hebt. De kosten liggen dan ook tussen de 1500 en 7000 euro.  Een motorrevisie wordt aanbevolen als het de auto zelf nog waard is. 

3. Brandstofpomp

Een auto bevat twee brandstofpompen. Eentje in de motor en eentje in de tank. Als de brandstofpomp te weinig opbrengst levert, kan dit leiden tot storingen waardoor de motor slecht zal gaan lopen of het helemaal niet meer doet. Je kunt de levensduur van de brandstofpomp verlengen door hem nooit helemaal leeg te rijden. 

4. Koppakking

Een afdichting tussen het motorblok en de cilinderkop heet een koppakking. Als een koppakking lekt kan dit leiden tot een slecht lopende motor en zelfs tot motorschade. De kosten liggen dan tussen de 500 en 1200 euro. Het gebeurd bijna nooit dat een koppakking vanzelf stuk gaat. Vaak is de oorzaak een oververhitte motor. Daardoor ontstaat er materiaalspanning die de koppakking niet aan kan. 

5. Schokdempers

Schokdempers bevatten olie. Als een schokdemper lekt dan loopt de olie er dus uit en is de schokdemper niet meer effectief. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Het vervangen van de dempers is niet goedkoop. De prijs ligt tussen de 500 en 1500 euro. Door op de voor- en achterkant van je auto te duwen kun je zien of de dempers nog goed functioneren. Blijft de auto ‘stuiteren’, dan zijn de dempers aan vervanging toe.

6. Gebroken distributieriem

Als je te laat bent met het vervangen van de distributieriem dan kan deze breken en gaat je motor eraan. De monteur kan de motor nog reviseren als je gelukt hebt. De distributieriem kan ook breken door onvoorziene omstandigheden zoals een kapotte waterpomp of een olielekkage. Check dus regelmatig of alles nog goed functioneert.

7. Remschijven en remblokken

De remmen zijn onmisbaar in elke auto. Als je op de remt trapt, activeren de remblokken die tegen de schijven worden aangedrukt waardoor je vertraagt. Deze schijven en blokken gaan na een tijd slijten. Vraag altijd bij een grote onderhoudsbeurt of de garage de voor- en achterremmen demonteert en schoonmaakt.

8. Uitlaat

Het vervoeren van de uitlaatgassen vanaf de motor tot achter de auto gaat via de uitlaat. De uitlaat wordt onderbroken door de katalysator en een of meerdere geluidsdempers. Het vervangen hiervan is behoorlijk prijzig. Een klein gaatje in de uitlaat kan nog wel gedicht worden. Dit gaatje herken je door het lawaai wat de uitlaat dan maakt. De wegenwacht adviseert het desbetreffende onderdeel meteen te vervangen. Een gat dichten werkt maar tijdelijk.

9. Koppeling vervangen

Omdat je de koppeling tijdens het autorijden continu gebruikt, gaan de koppelingsplaten op den duur slijten. Dan is vervangen zeker noodzakelijk. Laat je koppeling zo min mogelijk slippen. Trap je koppelingspedaal altijd helemaal in, of laat hem helemaal los om slijtage te verminderen.

10. Turbo vervangen

Meer zuurstof in de motor blazen gebeurt door middel van een turbo. Een turbo draait zo’n 10.000 toeren per minuut en is daarom erg kwetsbaar. Na zo’n 150.000 kilometer zijn de lagers vaak versleten. De turbo gaat dan in zijn behuizing bewegen en zal er daardoor olieverbruik ontstaan. Er komt dan blauwe rook uit de uitlaat.  Dat de turbo aan zijn einde raakt, kun je herkennen als de trekkracht van de motor af gaat nemen. Daarnaast als je dan extra vaak olie moet bijvullen. Ga dan zo snel mogelijk naar een garage.