Fietsbel geeft gevaarlijke kruispunten aan

Om fietsers, met name scholieren, extra te waarschuwen voor gevaarlijke situaties in het verkeer is er een slimme fietsbel ontwikkeld. De bel zal scholieren een melding geven als zij een gevaarlijk kruispunt naderen. Op deze manier zullen er hopelijk minder ongevallen met fietsers ontstaan.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Hoe werkt het?

De slimme fietsbel is een gek apparaatje dat scholieren op de stuur van hun fiets kunnen klikken. De fietsbel staat draadloos in contact met hun mobiele telefoon. Dertig meter voor een gevaarlijk kruispunt geeft de fietsbel een waarschuwing. Het begint te zoemen en te knipperen zodat de fietser weet dat hij of zij nu extra moet opletten.

Gevaarlijke punten

De gevaarlijke kruispunten die in de slimme fietsbel staan geregistreerd, komen uit een database van beruchte punten in het verkeer. Op deze punten komen vaak fietsongelukken voor. Men kan zelf ook punten toevoegen die zij als gevaarlijk ervaren. 

Ongevallen

Elk jaar komen in Nederland zo’n 200 fietsers om door ongelukken. Zo’n 66.000 fietsers raken zodanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moeten. Nog eens 12.000 raken lichtgewond. De slimme fietsbel moet daar verandering in brengen.