Auto’s met onderhoudshistorie zijn duizend euro meer waard

Uit onderzoek is gebleken dat autokopers bijna duizend euro meer willen betalen voor een auto met een aantoonbaar en volledig onderhoudshistorie. Het onderzoek is afgelopen januari verricht door Stichting 100% onderhouden.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het onderzoek

Bureau VMS Insight vroeg aan zo’n 2.900 auto-eigenaren hoeveel zij bereid waren meer te betalen voor een tweedehandse auto met een complete onderhoudshistorie, in vergelijking tot een gelijkwaardige auto waarvan de onderhoudshistorie onbekend is. Uit alle antwoorden kwam het gemiddelde bedrag van 972 euro naar voren.

Doel

Stichting 100% onderhouden is ontstaan met als doel mensen te stimuleren om op tijd onderhoud te laten plegen aan hun auto. Met het onderzoek wil de stichting inzichtelijk maken wat dat onderhoud waard is. Anton Pluim: “We doen dit ook omdat we vanuit de stichting bezig zijn een label in de markt te zetten dat autobedrijven kunnen toekennen aan hun occasions. Met zo’n label kunnen ze dus zo’n 1.000 euro meer vragen voor een gebruikte auto. 

Belangrijkste criteria

Auto-eigenaren kregen ook de vraag wat zij de belangrijkste criteria vonden bij het kopen van een tweedehandse auto. Een afgestempeld onderhoudsboekje haalde daarbij een score van 6,05 op een schaal van 0 tot 10. Merk en model bleef het belangrijkste criterium, met een score van 9,21.