Autoverkeer rond schooltijd verboden in eerste ‘schoolstraat’

In Den Haag is een proef met de eerste zogenaamde 'schoolstraat' gestart, oftewel een straat die tijdens het begin en einde van de schooldag gesloten is voor gemotoriseerd verkeer. De gemeente Den Haag is naar eigen zeggen de eerste in Nederland die er een heeft. De gemeente ontwikkelde de ‘schoolstraat’ nadat vorig jaar bleek dat er de drie voorafgaande jaren meer dan 10.000 ongelukken rondom scholen gebeurden en 9 op de 10 scholen verkeersproblemen ervaren, na onderzoek van RTLnieuws.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het experiment de 'schoolstraat' moet de oplossing zijn voor onveilige situaties bij basisschool De Abeel in Den Haag. In de ochtend en de middag wordt de straat bij de school tijdelijk afgesloten voor autoverkeer. Het doel is om de veiligheid rond de school te vergroten. De straat is nog tot het einde van de week afgesloten. Na afloop wordt de balans opgemaakt en zal besloten worden of de straat definitief een ‘schoolstraat’ blijft.

Verkeersveiligheid

Vorig jaar bracht RTL Nieuws in samenwerking met de Geodienst van Rijksuniversiteit Groningen. de verkeersveiligheid van schoolomgevingen in kaart. Daarnaast reageerden bijna duizend scholen op vragen van RTL Nieuws over de lokale verkeerssituatie. Maarliefst 88 procent van hen zei problemen te ervaren met de verkeerssituatie rondom school. Vooral rondom basisscholen zijn er problemen. Foutparkeren, drukte op toegangswegen, te hard rijden en onoverzichtelijke verkeerssituaties zijn daarbij de meestgenoemde knelpunten.

Minister Cora van Nieuwenhuizen deed naar aanleiding van het onderzoek een oproep aan gemeenten en ouders. "Het lijkt me alle hens aan dek voor gemeenteraden en wethouders die hiervoor verantwoordelijk zijn. Ik denk ook dat ouders het goede voorbeeld moeten geven. Ga toch alsjeblieft niet met de auto je kind naar school brengen. Pak zelf ook die fiets, doe het op een veilige manier."