Autoverkoop zakt tot dieptepunt; laagste niveau in 45 jaar

Aumacon, een kenniscentrum voor de autobranche, heeft zijn verwachting voor de autoverkoop in 2014 drastisch neerwaarts bijgesteld. De organisatie gaat er nu vanuit dat dit jaar zo'n 380.000 nieuwe auto's worden verkocht, het laagste jaaraantal sinds 1969.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Dat maakte het instituut vandaag bekend, zo meldt het AD vandaag. Eerder ging Aumacon nog uit van ongeveer 415.000 nieuwe verkopen.

Rol van auto neemt af

Volgens Aumacon-directeur Clem Dickmann kampt de verkoop van nieuwe auto's in Nederland al langer met fikse tegenspoed en zijn de oorzaken voor de vraaguitval structureel van aard. “De rol die de auto in ons leven speelt, is tanende. Zowel als vervoermiddel als in de rol van statusattribuut is de auto minder belangrijk aan het worden.”

Typisch Nederlands verschijnsel

“Een typisch Nederlands verschijnsel, zo lijkt het”, stelt Dickmann.
Als voorbeeld geeft de marktkenner dat er in België drie luxe automerken, zogeheten premiummerken, in de top 10 van meest verkochte auto's staan. “In Nederland geen. Het zwaartepunt van de Nederlandse markt zal in 2014 weer verder opschuiven richting de kleinere auto's”, aldus Dickmann.

'Leasemarkt profiteert'

De leasemarkt profiteert dit jaar volgens hem van het fiscaal beleid voor de zakelijke rijders, zoals de langere gunstiger bijtellingsregeling. “Deze doen zeker hun werk, waardoor het laatste kwartaal van dit jaar weer extra drukte bij de dealers te verwachten is. Maar dat zal zeker niet in dezelfde mate zijn als eind 2013 en dus onvoldoende om dit jaar nog te redden.”

65-plussers grootste autokopers

Nieuwe auto's in Nederland worden in toenemende mate door 65-plussers gekocht en steeds minder vaak door jongeren.
Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie VWE voertuiginformatie en -documentatie.
In de eerste helft van dit jaar gingen van alle nieuwe verkochte auto's aan particulieren 27,7 procent naar mensen van 65 jaar en ouder.
Daarmee waren de pensionado's de grootste doelgroep voor de autobranche. In de eerste zes maanden van 2009 was dit nog 21 procent.
Jongeren tussen de 18 en 25 jaar namen in het afgelopen halfjaar slechts 1,8 procent van de nieuwe verkopen voor hun rekening. Dat was vijf jaar eerder nog 2,5 procent.

Bronnen: AD/ RTLNieuws