Autoverzekeringen duurder, jongeren het hardste geraakt

jonge auto rijder jongeren

Door de Coronacrisis wordt er steeds meer gekozen voor de auto, maar autoverzekeringen worden steeds duurder. Dat zegt vergelijkingssite Independer. En vooral jongeren voelen die pijn.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Uit eerder onderzoek van Independer bleek dat vorig jaar de gemiddelde premie met 6 procent steeg tot 977 euro per jaar. Nu zeggen ze dat met name jongeren de dupe zijn, want die zijn in de afgelopen periode meer dan 54 procent meer gaan betalen voor het verzekeren van hun auto.

Fikse stijging

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar betaalden vorige maand bijna 680 euro méér dan de gemiddelde premie voor alle leeftijden. Ze betaalden gemiddeld 656 euro per maand.Een verschil van maar liefst 70 procent, schrijft Independer. 

Jongeren hebben minder rijervaring en worden gezien als een risicogroep. Dat is terug te zien in de premie. De afgelopen vijf jaar zijn autobezitters gemiddeld bijna 300 euro meer premie gaan betalen voor hun autoverzekering. Een stijging van bijna 44 procent. In mei 2015 lag de gemiddelde jaarpremie op 679 euro en in mei 2020 dus op 977 euro. 

Maar de jongerenpremies stegen in vijf jaar met gemiddeld 54 procent van, 1.075 euro naar 1.656 euro. Een verschil van 581 euro. Het laatste jaar stegen de jongerenpremies gemiddeld met bijna 80 euro. 

Gemiddeld

De gemiddelde premie voor de autoverzekering (voor alle leeftijdsgroepen) steeg afgelopen jaar met 6 procent. De gemiddelde jaarpremie voor autoverzekeringen (voor alle leeftijden) lag in mei op 977 euro. Dat is 56 euro hoger dan in mei 2019, toen de gemiddelde premie op 921 euro lag. 

“Een forse toename”, zegt Suzan Samson van Independer. “De premiestijging bij jongeren ligt procentueel op nog geen 5 procent. Maar omdat het premiebedrag voor deze groep al zo hoog lag, gaat het wel om veel meer geld. En uiteindelijk voel je bedragen in je portemonnee en geen percentages.” Ook ziet Independer een sterke toename van het aantal mensen dat autoverzekeringen vergelijkt en afsluit, en is de verkoop van tweedehands auto's gestegen.