Toename aantal verkeersdoden niet door 130 op de snelweg

snelweg

De toename van het aantal verkeersdoden die er de afgelopen jaren op autosnelwegen was te zien, kan niet meteen aan de verhoging van de snelheidslimiet worden toegeschreven. Ook de snelheidseffecten van de verhoging naar 130 km/uur zijn beperkt. Dit staat in een SWOV-onderzoek naar de effecten van de verhoging sinds 2012.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De effecten zijn op veel wegvlakken klein, schrijft SWOV. Automobilisten zijn gemiddeld maar enkele kilometers per uur sneller gaan rijden. In Nederland stijgt het aantal verkeersdoden al jaren. 

Ongevallen

Er is een grotere spreiding in de snelheden en een duidelijk groter verschil in snelheid tussen de linker en rechter rijstrook op wegen met meer dan twee rijstroken. De kans op een ongevalsincident (ongeacht de ernst van dat ongeval) is wel toegenomen met 130km/uur, maar minder dan op de wegen waar de limiet 120 km/uur is gebleven. Eerder dacht SWOV dat het aantal verkeersdoden wellicht wel te maken zou hebben met de verhoging. 

Veiligheid

Dat het risico op ongevallen niet groter is, komt door genomen veiligheidsmaatregelen, zoals verlengen van invoegstroken.

Van de aanvullende infrastructurele veiligheidsmaatregelen, die nodig waren om de limiet van 130 km/uur veilig te kunnen invoeren, blijkt eind 2019 een deel nog niet volledig te zijn uitgevoerd. Met name de bermveiligheid kan op veel plaatsen nog verbeterd worden.