Belgische Federdrive: 'Rijopleidingen niet toekomstgericht met handschakelen'

automaat

Federdrive, de Belgische federatie voor rijscholen, heeft in een interview met VRT gezegd dat in België de rijopleidingen te weinig toekomstgericht zijn. Dit omdat de meeste mensen daar in een handgeschakelde bak examen doen, maar de auto's van de toekomst vooral automatische versnellingsbakken hebben.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Wie in België nu zijn rijbewijs haalt in een automaat, krijgt een beperking in zijn rijbewijs. Wie de beperking van zijn rijbewijs af wil, moet opnieuw een rijexamen afleggen met een auto met een handmatige schakelbak.  Dat is achterhaald volgens Federdrive. 

"We moeten mensen meer stimuleren om eerst met een automatische versnellingsbak te leren rijden", zegt Jeroen Smeesters, voorzitter van Federdrive tegen VRT. 

Meer automaten

Federdrive wil nu dat mensen die hun rijbewijs halen in een automaat, geen nieuw examen meer hoeven af te leggen als ze willen overstappen op een handgeschakeld voertuig. Het volgen van een aantal lessen zou de beperking in het rijbewijs op moeten kunnen heffen.  

"In andere Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland, kan dat al en daar zet dat de mensen veel meer aan om toch met een automaat hun rijbewijs te halen", zegt Smeesters in het interview. "We schakelen steeds meer over naar elektrische voertuigen en hybride voertuigen. Die zijn altijd automatisch geschakeld. Wij vinden het dan niet meer dan normaal om mensen ertoe aan te zetten om bij het behalen van hun rijbewijs, alvast automatisch te leren rijden." Volgens hem rijden deze automobilisten grootste deel van hun rijcarrière toch automatisch.

Ook het gebruik van rijhulpsystemen (ADAS) komt niet genoeg aan de orde volgens Smeestes. Daar zou meer aandacht voor moeten zijn. 

Minister

Federdrive heeft de ideeën voorgesteld aan de Belgische minister van Mobiliteit. Deze heeft aangegeven open te staan voor modernisering, maar wil de keuze voor handgeschakelde of automatische lessen bij de bestuurder zelf laten. 

Nederland

Ook Nederland kent de beperking op een rijbewijs als dit gehaald is in een voertuig met een automatische schakeling en moet er opnieuw een praktijkexamen worden afgelegd in een handgeschakelde auto om deze beperking eraf te krijgen. 

De discussie of dit moet worden afgeschaft was vorig jaar hier ook gaande. Meerdere verenigingen en rijscholen waren toen al voorstander van het afschaffen van de automaatcode op het rijbewijs. Gaan we in Nederland nu ook die kant op? 'Dat duurt nog minstens 15 jaar', denkt Irma Brauers van de Vereniging Rijschool Belang tegen EenVandaag.