Belgische malafide rijschoolhouder moet 40 maanden de cel in

Rijschool

De Belgische rijschoolhouder Melvin d.H. van rijschool Proficiat in Geel (Antwerpen) is vorige week veroordeeld tot veertig maanden cel. Dat meldt de Gazet van Antwerpen. De man lichtte 66 mensen voor veel geld op.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Rijschool Proficiat kwam in 2017 in opspraak. Melvin d.H. vroeg voor twintig rijlessen zo'n 99 euro. Daarmee lokte hij veel cursisten. 

Ook bood hij bepaalde pakketten aan die veel goedkoper waren dan bij andere rijscholen. 

Geloofwaardig

“De uithangborden, de inrichting van de zaak, de professionele website: alles werd er aan gedaan om de klanten te doen geloven dat ze zich inschreven bij een erkende rijschool”, gaf de openbare aanklager aan. 66 mensen klaagden de man aan. Ze hadden in cash veel meer betaald dan de 99 euro, voordat de rijlessen begonnen, zo schrijft GVA. 

“De lessen waren op zijn minst gezegd onprofessioneel. De leerlingen moesten voor de man gewoonweg taxi spelen. Hij was met zijn gsm bezig, rookte achter het stuur, en was ook handtastelijk bij vrouwelijke studenten. Vaak werden lessen ook zo lang mogelijk uitgesteld, of werden ze op het laatste moment geannuleerd." Daarbij ontvingen de leerlingen het certificaat (een bekwaamheidsattest) niet of het was een vals certificaat. Dat is in België nodig om een voorlopig rijbewijs te kunnen halen. 

Rechtbank

De rechtbank veroordeelde Melvin d.H. tot een gevangenisstraf van veertig maanden en een boete. Ook mag hij tien jaar lang niet meer een bestuursfunctie uitvoeren.