Bijval voor kritiek op IBKI

In navolging van de Vereniging Verkeersveiligheidsbelangen hebben ook de voorzitters van andere belangenverenigingen kritiek geuit op het IBKI. In het vakblad Rij-instructie, die afgelopen zaterdag is verschenen, doen drie voorzitters desgevraagd een woordje over het IBKI. Conclusie: kritiek op het IBKI wordt breedgedragen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Communicatie soms matig

Volgens Arno Beumer, voorzitter van LBVI, is de kwaliteit van de IBKI examens niet optimaal. Volgens hem zijn de examens duur en de communicatie is in sommige gevallen matig. In de Rij-instructie spreekt hij zich uit over gebrek aan kennis binnen IBKI en te weinig verstand van de markt en het maken en beoordelen van vragen.  “Het is ook een manko dat de opleiders geen zitting meer hebben in de examenopgavecomissie. Het is voor mij nog steeds een raadsel waarom de kennis van de markt uit deze commissie is gehaald”- aldus Arno Beumer.

Hij is van mening dat er meer gericht op de doelgroep moet worden gedacht en gewerkt. “De mening van de belangenorganisaties voor rijinstructeurs hoort daar niet altijd bij, want er worden dingen geroepen die voor deze doelgroep niet haalbaar en niet realistisch zijn.” 

Examinering moet beter

Ruud Rutten is geschrokken van het feit dat de vragen van het IBKI op straat liggen. De wijze van examineren en de stage kan volgens hem veel beter. Hij geeft een voorbeeld: “Om de stage te controleren rijdt iemand van IBKI van Nieuwegein naar, in mijn geval, Venlo; daar worden de stagiair en de leerling gecontroleerd, daarna stapt hij weer in de auto en gaat op weg naar de volgende controle. Daarna kan er van alles in die auto veranderen en dat gebeurt ook regelmatig, maar daar wordt niet meer op gecontroleerd.” Hij is een voorstander van een eerstelijnscontrole waarbij iedereen wordt gecontroleerd. Daarna volgt een tweedelijnscontrole, net als bij het CCV. 

Praktijkbegeleiding aan de prijs

Peter van Neck, voorzitter van VRB, vind het verhaal over IBKI niet handig en hij spreekt over modder gooien. Toch is hij ook van mening dat de praktijkbegeleiding niets voorstelt. Hij krijgt regelmatig signalen dat instructeurs die echt hun vak goed verstaan bij de praktijkbegeleiding heel hard worden aangepakt. Vervolgens kunnen ze bij de herkansing wel met vlag en wimpel slagen. “IBKI doet dat om de boel op scherp te zetten, maar dat is niet waarvoor IBKI is bedoeld”- aldus Peter van Neck.

De prijs is volgens Peter van Neck niet eerlijk verdeeld. “Iedereen die actief is in de buurt van een IBKI-locatie hoeft minder te betalen. Dit is geen gelijk speelveld”, benadrukt Peter van Neck.