Binnenkort kan je de auto parkeren met een ov-chipkaart

De ov-chipkaart is straks niet alleen handig voor het openbaar vervoer, je kunt er ook je auto mee parkeren in de toekomst. Dit meldt Metro Nieuws vandaag. Voor de zomer gaat gemeente Zeist een pilot starten met het parkeersysteem waarbij de ov-chipkaart te gebruiken is in parkeergarages, maar ook op straat.

VTO

— Advertentie —

“Het is een mooie koppeling van privé-vervoer met het openbaar vervoer”, zegt wethouder Roy Luca (verkeer) van Zeist. “Je scant je ov-chipkaart bij de paslezer bij de slagboom en je kunt in en -uitrijden. Het enige wat je moet doen, is je ov-chipkaart eenmalig online koppelen aan de kaart.”

Privacy blijft gewaarborgd

In enkele gemeenten is het al mogelijk te parkeren met de ov-chipkaart, maar deze moet dan wel gekoppeld zijn aan een stadspas. „Met het systeem van IP Parking dat wij gebruiken kan iedereen die in het bezit is van een ov-chipkaart meedoen”, zegt Luca. De privacy van de kaarthouder is hierbij gewaarborgd. „De registratie van het kenteken gebeurt op kaartnummer en niet op klantgegevens, die zijn afgeschermd. Dit was een belangrijke voorwaarden voor de grote ov-maatschappijen om deze stap te durven zetten.”

Voordelen voor ondernemers en consumenten

Het voordeel van parkeren met de ov-chipkaart is dat automobilisten alleen betalen voor de werkelijk geparkeerde minuten. Daarbij worden parkeerkosten achteraf in rekening gebracht. Parkeergemak is niet alleen handig voor consumenten. Ondernemers zijn er ook blij mee. Zij hopen dat men vaker gaat winkelen. Om nog een stap verder te gaan wil Luca kentekenherkenning mogelijk maken, dit scheelt mensen namelijk enorm veel tijd.

Meerdere gemeenten hebben al interesse getoond, maar Zeist is de eerste die een pilot gaat uitvoeren. In eerste instantie in drie grote parkeergarages in het winkelgebied van Zeist. „Het systeem kan op landelijk niveau gebruikt worden. Het is ideaal voor jong en oud.”

Afbeelding: HvN