In deze 5 landen is je rijbewijs halen een lachertje

Het is zorgwekkend hoe makkelijk je in sommige landen je rijbewijs kunt halen. Automobilisten mogen er, zonder enige theoretische kennis of praktijkervaring, de weg op. Het ergst gesteld is het in landen in deze top 5.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het gaat er in sommige landen heel anders aan toe dan in Nederland. Een rijopleiding zoals wij die kennen, bestaat daar namelijk niet. De top 5 hieronder geeft je een beeld van hoe het er aan toe gaat in de meest lakse landen.

5. Egypte

Voor 2011 bestond een rijexamen in Egypte uit slecht 6 meter naar voren rijden, om vervolgens hetzelfde in zijn achteruit te doen. Tegenwoordig zijn ze er strenger. Toch blijft het examen een eitje. Om je rijbewijs te halen moet je er nu eerst een theorie-examen doen waarbij je 8 van de 10 punten moet halen. Het praktijkexamen is daarnaast uitgebreid met een stukje parkeren. 

4. Pakistan

Met minimale oefening kan je in Pakistan zonder problemen je rijbewijs halen. Je kunt je rijbewijs aanvragen als je 18 jaar of ouder bent. De procedure bestaat vervolgens uit het invullen van een formulier en een medische keuring waarbij vooral je zicht wordt gecontroleerd. Daarna moet een theorie-examen afgelegd worden. Voor dit examen is echter vrijwel niemand ooit gezakt. Na het theorie-examen moet een praktijkexamen afgelegd worden. Dit bestaat uit een ritje van 30 seconden waarbij je rond een aantal pionnen moet rijden.

3. Honduras

De theorie-examens van de landen hierboven lijken onwijs moeilijk vergeleken met die kandidaten in Honduras voorgeschoteld krijgen. Ze krijgen namelijk geen examen. Voor een rijbewijs hoef je in Honduras alleen maar ouder te zijn dan 18 jaar, moet je een medische keuring afleggen, gevolgd door een extreem kort en simpel praktijkexamen. 

2. India

Buurland Pakistan is streng vergeleken met India. De geruchten gaan dat je daar namelijk geen enkele meter hoeft te rijden voor een rijbewijs maar simpelweg 4000-5000 roepies (50 à 65 euro) kunt betalen. Indiërs die geen zin hebben om fraude te plegen kunnen kiezen voor een praktijkexamen. Dit bestaat uit het rijden in een rechte lijn en een bocht naar links. 

1. Mexico

Dit land verdient de titel: ‘Het land waar je het makkelijkst aan je rijbewijs komt’. Voor 90 euro kan je daar vanaf 15 jaar een vergunning krijgen die je in staat stelt om te autorijden. Een volledig rijbewijs kan je vanaf 18 jaar krijgen. Hiervoor is geen medische keuring of examen nodig. Dit omdat Mexico het rijbewijs niet ziet als iets waarmee automobilisten hun rijvaardigheid aantonen. Het rijbewijs is er enkel en alleen bedoeld om automobilisten te reguleren.