BOVAG wil vergunningenstelsel tegen wildgroei rijscholen

Hoewel minder rijexamens worden afgelegd, groeit het aantal rijscholen explosief. Deze wildgroei is grotendeels het gevolg van een UWV-beleid dat werklozen stimuleerde een rijschool te starten. Nog steeds zijn er gemeenten die startende rijscholen vanuit de bijstand subsidiëren. De BOVAG vindt dit onbegrijpelijk en wil het liefst een vergunningenstelsel.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Dit meldt de Telegraaf vandaag.

Rijschoolvandaag.nl publiceerde onlangs al een artikel over dit onderwerp (lees hier het bericht  ‘Aantal rijscholen veel te hard gegroeid’): er is een groot overschot aan rijscholen en er worden rijlessen aangeboden tegen bodemprijzen waar ondernemers niets aan verdienen.

Berooid

Brancheorganisaties als de Stichting Rijschool Belangen (SRB) en BOVAG zeggen dat dit zodanig ten koste gaat van de kwaliteit, dat kandidaten uiteindelijk de dupe worden van de scheefgroei in de branche.
Nederland telt zo’n 15.000 bevoegde rijinstructeurs. SRB-voorzitter Roy van der Blaak hierover: “Er is maar werk voor zo’n 8000 fulltimers. Dat betekent dus hevige concurrentie waardoor lessen tegen dumpprijzen worden aangeboden. Op zich denk je als consument dan de hoofdprijs te hebben, tot je merkt dat je wel te maken hebt met een goede instructeur maar niet met een ondernemer. Regelmatig gaan ze failliet en blijf je als kandidaat, die vaak een lespakket vooraf betaalt, berooid achter”.

Vergunningstelsel

Nu zijn er nog steeds gemeenten die startende rijschooltjes vanuit de bijstand subsidiëren. “Onbegrijpelijk, maar het kaf scheidt zich snel van het koren, want er zijn bosjes middenstanders die onderuitgaan omdat ze geen premies afdragen, niet goed verzekerd zijn en geen belastinggeld opzijleggen”, ziet Tom Huyskens van de BOVAG.
“Daar is inderdaad de leerling de dupe van, vandaar dat wij vinden dat de cowboys van de rijschoolwereld moeten worden gestopt. Het mooiste zou zijn als de overheid met een vergunningenstelsel komt. Doen ze dat niet dan moet de branche het zelf doen. De nette rijschoolhouders mogen niet lijden onder de slechteriken. En de consument mag ook verder kijken dan naar de laagste prijs.”

‘Ondernemertje spelen’

De BOVAG controleert haar eigen nieuwe leden sinds kort op een bewijs van goed gedrag, voert een kredietcheck uit en elk bedrijf dient een online klantbeoordelingssysteem te hebben. Huyskens: “Maar dat zijn duizend rijscholen die samen de helft van alle examens afnemen. Blijven er nog ruim 7000 rijscholen over waar geen toezicht op is. Een instructeursbewijs volstaat derhalve om ondernemertje te spelen.”

Bron: Telegraaf