Brancheverenigingen verontrust over gevolgen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Onlangs werd bekend dat bij het principeakkoord over pensioenen tussen het kabinet, werkgevers en vakbonden ook een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers beoogt wordt. Een extra kostenpost die voor veel rijschoolhouders onverwacht om de hoek komt kijken.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Jos Post van brancheorganisatie LBKR is enigszins verontrust over het voornemen maar wacht de situatie voorlopig af. Post:”Het moet nog blijken hoe het uiteindelijke akkoord eruit gaat zien en hoe dit vorm gaat krijgen. Maar als dit daadwerkelijk doorgang vindt, is het nogal wat. De tarieven van veel rijscholen zijn hier niet naar.”

Gevolg krijgen

Post gaat ervan uit dat het laatste woord er nog niet over gesproken is:”Als dit doorgang vind, gaat dit natuurlijk gevolg krijgen en gaan wij in gesprek met ZZP-Nederland waar wij mee samenwerken. Het is natuurlijk uitstekend als ondernemers gedekt zijn bij ziekte, daar is ook het broodfonds voor ingericht, maar met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten we uitkijken dat het wel te betalen is voor rijschoolhouders.” ZZP-Nederland reageerde gisteren op Rij-instructie.nl al op het principeakkoord. Zij geven aan pertinent tegen het verplicht verzekeren tegen algemene arbeidsongeschiktheid te zijn.

Stevig kostenplaatje

Ook Peter van Neck van branchevereniging VRB stelt zich voorlopig afwachtend op. Van Neck:”We moeten afwachten of dit verplicht wordt. Mocht het gebeuren hangt er wel een stevig kostenplaatje aan, waardoor veel rijscholen in de problemen kunnen komen en dat moeten we niet willen natuurlijk. Zeker de rijscholen die stuntprijzen hanteren zullen moeite hebben met deze kosten en dat zijn er heel veel.” Van Neck vindt het wel een positieve ontwikkeling als ondernemers bewust nadenken over arbeidsongeschiktheid en pensioen:”Veel beginnende ondernemers denken niet na over een spaarpotje, terwijl het wel belangrijk is om er bij stil te staan dat je het met alleen AOW niet red. Mocht het overigens wel tot een definitieve versie van het principeakkoord komen gaat de VRB ermee aan de slag om te zien hoe we rijschoolhouders kunnen helpen.”