Campagne tegen negeren rode kruisen

nietvoornix

De overheid is deze week een campagne gestart tegen het negeren van rode kruisen op de snelweg. Met de slogan #nietvoorniX proberen overheidsinstanties verkeersdeelnemers bewust te maken van het feit dat het rode kruis wordt gebruikt omdat er iets aan de hand is op de weg.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Rijkswaterstaat geeft aan dat het negeren van rode kruisen al langer een groot probleem is. Dit jaar alleen al, worden naar verwachting meer dan 10.000 boetes voor het negeren van rode kruizen uitgeschreven. Alleen Rijkswaterstaat heeft tot nu toe al meer dan 3000 boetes uitgeschreven. Vorig jaar werden nog 1653 boetes uitgeschreven door weginspecteurs van Rijkswaterstaat met boa-status.

Daarom lanceerde minister Cora van Nieuwenhuizen deze week de campagne #nietvoorniX, in samenwerking met Rijkswaterstaat, politie, ANWB, ambulance, bergers en wegwerkers.

rood kruis snelweg
Gevaarlijk

Uit onderzoek van Kantar, uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat, blijkt dat 80% van de weggebruikers andere weggebruikers soms tot vaak rode kruisen ziet negeren. 12% zegt zelf wel eens onder een rood kruis te zijn doorgereden, al dan niet bewust.

"Het is erg druk op onze snelwegen. Als er dan een rijstrook wordt afgesloten kan dat extra vervelend zijn. Maar het afsluiten heeft altijd een reden, een rood kruis staat er nooit voor niets. Er is dus ook nooit een excuus om zo’n kruis te negeren. Dat is namelijk niet alleen ontzettend asociaal, maar ook levensgevaarlijk. Voor de mensen die op de weg aan het werk zijn zoals weginspecteurs of hulpverleners. Maar je brengt ook andere weggebruikers in gevaar. Met #nietvoorniX vragen we hier deze week extra aandacht voor", aldus minister Cora van Nieuwenhuizen.

Campagne

De slogan #nietvoorniX wordt onder andere op de borden boven de weg getoond en ingezet via social media. Daarnaast was op verschillende verzorgingsplaatsen deze week een aangereden auto van een weginspecteur te zien. Deze auto werd in 2018 aangereden door een weggebruiker die een rood kruis negeerde. Bij de auto zijn ervaringen van weginspecteurs die dit tijdens hun werk meemaakten te beluisteren en te lezen.

Maatregelen

Sinds 2015 kunnen weginspecteurs met boa-status een proces-verbaal uitschrijven. Op bijna 40 plekken langs de weg zijn borden geplaatst met de tekst ‘Bij rood kruis: rijstrook DICHT’. Ook handhaaft de politie vaker bij wegwerkzaamheden en valt het negeren van rode kruisen onder het strafrecht. 

Wanneer wordt een rood kruis geplaatst?

Rode kruisen worden altijd geplaatst voor de veiligheid. Bijvoorbeeld bij incidenten, wegwerkzaamheden, gesloten spitsstroken, slecht weer, bijzonder transport of om de doorstroom te bevorderen. Vaak bevinden er objecten, zoals stilstaande voertuigen, op de weg of er heel dicht langs. Als er minder dan een meter ruimte is tussen het object en het verkeer, dan wordt de rijstrook ernaast (ook) afgesloten. Als er niet gewerkt wordt, dan wordt een snelheidsverlaging ingezet.