FEMA onderzoekt of autorijbewijs ook voor lichte motorfietsen moet gelden

Motor snelweg

De Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA) is een online onderzoek gestart of het B-rijbewijs voor auto's met het A1 rijbewijs voor lichte motorfietsen gecombineerd kan worden.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

FEMA wil in de online enquete van haar achterban weten of dit mogelijk is en of er dan extra lessen voor nodig zouden moeten zijn. 

Ook of de autorijder een bepaalde leeftijd moet hebben en het benodigde aantal jaren dat de automobilist het B-rijbewijs moet hebben, om in aanmerking te komen voor het A1 rijbewijs.

Andere landen

In een aantal Europese landen is het namelijk wel toegestaan om met het autorijbewijs op een A-1 motorfiets of -scooter te rijden. Ook in ons buurland België is dit toegestaan, evenals in Italië, Tsjechië, Frankrijk, Leltland, Slowakije, Portugal, Oostenrijk en de UK.

Nieuwsmotor.nl meldt dat de hoofdreden hier voor de verbetering van de mobiliteit in drukke steden is. Het is voor Europese landen mogelijk dit binnen de Europese wetgeving te doen, al zijn de voorwaarden per land, qua aantal lesuren en autorijbewijsjaren, verschillend.

Nederland

In Nederland is deze wetgeving niet opgenomen in de rijbewijsrichtlijn. Volgens Motornieuws komt dat omdat in Nederland eerst wordt gekeken naar de veiligheid van zo'n maatregel, en daarna pas naar de doorstroommogelijkheden of mobiliteit.