CBR biedt excuses aan voor medische keuring door ‘neparts’

Er zijn dit jaar 34 automobilisten medisch gekeurd door een 'arts' die niet als zodanig geregistreerd staat. Daardoor zijn al deze keuringen ongeldig. Het CBR biedt de betrokkenen excuses aan en belooft snel nieuwe, gratis keuringen te regelen. Tot het moment dat dit geregeld is, blijft hun rijbewijs geldig. Dat schrijft de NOS.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het CBR werd door een automobilist op de fout gewezen. De man, die diabetes heeft, werd afgelopen voorjaar door de politie van de weg gehaald en moest medisch gekeurd worden. In de uitnodigingsbrief werd de  zogenaamde arts een ‘internist/intensivist’ genoemd. Toen de automobilist de specialist voor de keuring wilde opzoeken in het zogenoemde BIG-register (alleen wie hierin staat mag een medische titel voeren), bleek die daarin niet te vinden te zijn.

Meer wantrouwen

Een telefoontje naar het CBR hielp niet: de bezorgde automobilist moest gewoon naar de keuring. Wat hij daar aantrof, maakte hem alleen maar wantrouwiger. "Ik kwam in een slecht ingericht kantoor terecht met geen enkel medisch hulpmiddel. En dan vroeg die neparts ook nog eens 400 euro voor die slechte keuring, een bedrag dat ver over de bestaande richtlijnen heen gaat. Het uiteindelijke rapport was slecht en de conclusie sloeg nergens op."

In gelijk gesteld

Na maandenlang gesoebat over de kwestie erkende het CBR dat de bestuurder gelijk had: de arts mocht zich inderdaad niet langer zo noemen. Het CBR geeft toe dat het alerter had moeten reageren nadat de automobilist aan de bel had getrokken. "De klachten en verbeterpunten die u naar voren heeft gebracht, worden meegenomen in onze inspanningen om de kwaliteit van onze dienstverlening en communicatie te verbeteren", staat er in een beoordeling van zijn klachten. De man is in totaal vier maanden zijn rijbewijs kwijt geweest.

Bestand doorgelicht

Het CBR zegt geen gebruik meer te maken van de diensten van de betrokken persoon. Alle artsen in het eigen bestand zijn doorgelicht; daar zijn geen andere problemen uit naar voren gekomen.

Lees ook »