Nieuws voor rijscholen

Auto

De traditionele handrem gaat verdwijnen

maandag 24 september 2018 | Miranda Schenkhuizen

Binnen enkele jaren zal de traditionele handrem niet meer bestaan blijkt uit Brits onderzoek. Slechts 37 procent van de nieuwe auto’s is nu nog voorzien van een ouderwetse handrem en het zal niet lang meer duren voor de handrem, zoals wij hem nu nog kennen, helemaal niet meer gebruikt wordt.

Dation Rijschool Software (advertentie)

Het Britse CarGurus deed onlangs onderzoek naar het gebruik van de handrem. Slechts 37 procent van de nieuw geleverde auto's is nog voorzien van een traditionele handrem. Het meerendeel van de auto’s is voorzien van een automatische handrem of zelfs helemaal geen. ,,We verwachten dat de komende jaren het aantal traditionele handremmen verder zal dalen naar bijna nul", verklaart Chris Knapman van CarGurus in een persbericht. ,,Uiteindelijk zullen alleen een paar nichemodellen deze handrem blijven hanteren."

Een druk op de knop

De verdwijning van de traditionele handrem komt doordat de functionaliteit langzaam overbodig wordt. De handrem werd vroeger nog regelmatig gebruikt als laatste redmiddel omdat de remmen van een auto nog wel eens dienst weigerden. Maar tegenwoordig, met dubbele hoofdremcilinders, komt dat eigenlijk niet meer voor. Daardoor beschouwen autofabrikanten de handrem als ouderwets en overbodig.


In veel nieuwe auto’s is de handrem niets meer dan een knop die je activeert. Zo vereist de elektronische parkeerrem minder fysieke inspanning, de remwerking hoeft niet te worden bijgesteld na verloop van tijd en de meeste elektronische handremmen schakelen automatisch uit wanneer je wegrijdt. Ook hebben ze vaak een hillhold-functie, waardoor de hellingproef overbodig is bij een heuvel of uitrit van een parkeergarage. Als laatste neemt een knop een stuk minder ruimte in.

Lees ook

Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Gerelateerde berichten

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!