CBR: Geen ADHD/ADD op gezondheidsverklaring invullen als je het in je jeugd gehad hebt

Het CBR heeft een extra toelichting toegevoegd bij de gezondheidsverklaring om mensen aan te sporen om vooral geen ADD of ADHD in te vullen op de gezondheidsverklaring als ze dit in hun jeugd gehad hebben maar er al overheen gegroeid zijn. Reden is de enorme toename in meldingen van ADD of ADHD bij het CBR sinds leerlingen zelf de gezondheidsverklaring invullen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Mensen die ADHD of ADD hebben en hun rijbewijs willen halen, gaan naar een psychiater voor onderzoek eb daarna is een rijtest nodig. Om erachter te komen of iemand ADHD of ADD heeft, stelt het  op de Gezondheidsverklaring de vraag: ‘Heeft u ADHD of ADD?’. Sinds een jaar moeten bestuurders de Gezondheidsverklaring zelf invullen. Eerder werd dit vaak door de rijschool gedaan. Sindsdien is het aantal mensen dat ‘ja’ antwoordt op de ADHD-vraag sterk gestegen. Op dit moment is de stijging in 2018 30% ten opzichte van 2017.

Geen diagnose meer

De stijging was voor het CBR aanleiding voor nadere analyse. Uit dataonderzoek van dossiers viel op dat een deel van de mensen die de vraag met ‘ja’ beantwoordt, geen ADHD- of ADD-diagnose meer blijkt te hebben. Dit zijn vooral (jong)volwassenen die over ADHD of ADD zijn heen gegroeid. Het CBR wil dat mensen alleen naar de psychiater gaan als dit echt nodig is. En dat iemand alleen een rijtest doet als hij of zij echt ADHD of ADD heeft. Zo bespaart iedereen kosten en blijven we zorgen dat iedereen veilig de weg op gaat.

Uitleg toegevoegd

Om dit te bereiken is er uitleg toegevoegd in de Gezondheidsverklaring en licht het CBR mensen actief voor over hoe je de vraag invult. De vraag luidt: ‘Heeft u ADHD of ADD?’. Je vult ‘ja’ in als: je de diagnose ADHD of ADD op dit moment hebt. Je vult ‘nee’ in als: je de diagnose als kind kreeg, maar de behandeling voor je 16e verjaardag door een arts is gestaakt, je geen klachten meer hebt en geen medicijnen gebruikt. Als iemand twijfelt, adviseren we om contact op te nemen met de huisarts.