Nederlanders willen geen zelfrijdende auto

Nederlanders zijn niet enthousiast over de zelfrijdende auto. Driekwart van de automobilisten in ons land is voorlopig niet bereid het stuur los te laten. Dit blijkt uit onderzoek van elektronicafabrikant Bosch.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Bosch bevroeg in het onderzoek een representatieve groep van 1000 Nederlandse bestuurders. En daaruit blijkt dat er in Nederland niet veel enthousiasme is, maar eerder argwaan tegenover een zelfrijdende auto. En áls de auto zelfrijdend wordt, dan mag ie van de helft van de Nederlanders vooral de vervelende taken overnemen: in- en uitparkeren, een parkeerplaats zoeken, file rijden en de echt lange ritten. De rest doen we zelf wel.

Controle kwijt

,,Nederlanders moeten aan het idee van een zelfrijdende auto wennen’’, zegt Sandra Vancolen van Bosch Mobility Solutions over het geringe animo in het AD. ,,Ze hebben blijkbaar moeite om de controle over het stuur uit handen te geven en rijden nog steeds graag zelf. Uit het onderzoek blijkt ook dat zij zelfrijdende functies met name als ondersteunend zien.’’

Vertrouwen in techniek

Op de vraag of een zelfrijdende auto de kinderen naar school mag brengen was het antwoord van de Nederlandse ouders overduidelijk ‘nee’. Slechts 8 procent van de moeders laat hun kroost instappen bij een auto zonder bestuurder. Mannen vertrouwen iets meer op de techniek: een op de vier vaders zou zijn kind in een zelfrijdende auto zetten. Jonge mannen zien de komst van de zelfrijdende auto iets meer zitten dan vrouwen, maar ook bij deze groep is er nauwelijks enthousiasme.

Pas in 2085 zelfrijdende auto

Nederlanders hebben overigens nog een hele tijd om aan het idee van de zelfrijdende auto te wennen. Wetenschappers, van onder ander de SWOV voorspellen dat de zelfrijdende auto pas in 2085 gemeengoed is.

Lees via onderstaande link meer over de komst van de zelfrijdende auto in de verre toekomst en een interessante bijscholing voor rijinstructeurs over gebruik van ADAS (de nieuwste technische hulpmiddelen in de auto).
https://www.rijschoolvandaag.nl/nieuwsarchief/factcheck-zelfrijdende-auto-pas-in-2085-op-de-weg/
 

Lees ook »