CBR heeft rijbewijs Tilburgse vrouwen terecht afgenomen

De Raad van State heeft afgelopen woensdag heeft beslist dat het CBR terecht het rijbewijs heeft afgenomen van twee vrouwen uit Tilburg. Het CBR beschuldigde de van vrouwen van fraude waarop het tweetal in hoger beroep ging.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De twee Tilburgse vrouwen moesten een aantal weken geleden beide hun rijbewijs inleveren. Nadat in een grootschalig fraudeonderzoek aan het licht kwam dat ze rijles hadden genomen bij een malafide rijschoolhouder die tevens in contact stond met de frauderende examinator die eerder al werd ontslagen. Van de corrupte examinator ontvingen ze hun verklaring van rijvaardigheid waarmee ze een rijbewijs konden ophalen in hun woonplaats. Eerder nog waren beide vrouwen acht keer gezakt bij een rijschool in hun regio.

Fraude

Bij een uitgebreid fraudeonderzoek door het CBR in 2014 kwamen 280 kandidaten naar voren die rijlessen hadden genomen bij de betrokken rijscholen en vervolgens examen deden bij de corrupte examinator. De examinator kreeg voor elke geslaagde kandidaat 500 euro. Uiteindelijk besloot het CBR van 197 kandidaten het rijbewijs ongeldig te verklaren. Buiten dat de kandidaten van fraude verdacht werden, vormden zij ook een groot gevaar op de weg. Dit bleek uit rijtesten die de kandidaten moesten afleggen tijdens de bezwarenprocedure.

Afstand

Bij een aantal kandidaten was vooral de grote afstand van hun woonplaats tot de verdachte rijscholen doorslaggevend. Zo ook bij de Tilburgse vrouwen. De Raad van State vindt het verdacht dat de vrouwen les namen bij een rijschool 200 kilometer van hun woonplaats en daar zonder problemen slaagden. Voordat ze bij de rijschool in Den Helder terecht kwamen, waren beide al respectievelijk acht en negen keer gezakt bij betrouwbare rijscholen binnen hun eigen regio.