CBR mag examinator ontslaan vanwege te laag slagingspercentage

Het CBR mag examinatoren ontslaan waarvan het slagingspercentage lager ligt dan 15 procent van het landelijk gemiddelde. Dit is te lezen in een uitspraak die het gerechtshof van Amsterdam al in november 2015 heeft gedaan, maar waarvan de stukken pas onlangs zijn vrijgegeven.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Een vrouwelijke examinator (51) spande aan zaak aan tegen het CBR, om haar ontslag aan te vechten. Het CBR ontsloeg haar, omdat haar slagingspercentage al meerdere jaren ruim onder het landelijk gemiddelde lag. 

Gebrek aan vaardigheden

Volgens het CBR is een marge van 10 procent nog acceptabel. Echter had de vrouw al sinds 2011 een te laag slagingspercentage, is te lezen in de uitspraak. Ondanks een coaching traject in 2013 en een aangeboden opleiding op maat in 2015 in Leusden bleef verbetering uit. Het zou daarbij vooral liggen aan het gebrek van communicatieve vaardigheden en empathisch vermogen.

Ontslag rechtmatig

Volgens de kantonrechter heeft het CBR er (tevergeefs) alles aan gedaan om het functioneren van de examinator op het gewenste niveau te krijgen. Dat is niet gelukt, omdat de vrouw blijvend tekortschiet in haar communicatieve vaardigheden. Dit komt de kandidaten die bij haar af moeten rijden niet ten goede. De rechter acht het stelselmatig te lage slagingspercentage “wel degelijk een indicatie van de (on-)geschiktheid van examinator voor haar functie” en heeft bepaalde dat het ontslag om die reden rechtmatig is.