CBR: Meer aandacht nodig voor beroepschauffeurs met slaapapneu

Beroepschauffeurs hebben een grotere kans op slaapapneu en slaperigheid. Doordat deze groep jaarlijks vele tienduizenden kilometers op de weg zit, vormen ze een hoger risico voor de verkeersveiligheid. Het CBR wil extra aandacht voor slaapapneu onder beroepschauffeurs.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Nogal wat beroepschauffeurs willen zich niet laten onderzoeken op slaapapneu, zegt het CBR, omdat ze vrezen dat ze bij ontdekking, hun vrachtwagen drie maanden moeten laten staan. Extra aandacht voor (de gevaren van) slaapapneu bij beroepschauffeurs is dan ook hard nodig. CBR: “Keurend artsen zijn in de unieke positie om hen te wijzen op de grote risico’s die hiermee gepaard gaan. Dit zal ertoe bijdragen dat meer vrachtautochauffeurs zich laten behandelen.”

Slaperigheid overdag

Slaapapneu of Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS), leidt tot ademstilstanden tijdens de slaap. Veel mensen met slaapapneu hebben overdag last van overmatige slaperigheid of moeheid. Of vallen plotseling in slaap zonder er iets aan te kunnen doen. Om veilig te kunnen rijden, moeten chauffeurs altijd alert zijn en snel reageren op plotselinge gebeurtenissen. Wie slaapapneu heeft, kan dat door de slaperigheid overdag misschien minder goed. Daarom zijn er geschiktheidseisen vastgelegd in de wettelijke Regeling eisen geschiktheid 2000.

Auto-, motor- en T-rijbewijs

U kunt goedgekeurd worden als er sinds twee maanden een geslaagde behandeling is. Dit blijkt uit een Apneu Hypopneu Index (AHI) van minder dan 15 per uur.

Vrachtauto- en busrijbewijs

U kunt goedgekeurd worden nadat er drie maanden een geslaagde behandeling is geweest.

 


Meer informatie over welke stappen iemand met slaapapneu kan doorlopen om een rijgeschiktheidsverklaring te verkrijgen is te vinden op https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/hoe-kan-ik-rijden-met/slaapapneu.htm.