CBR neemt extra maatregelen vanwege hoge wachttijden

Door de toenemende vraag naar rijexamens lopen de wachttijden bij het CBR al enige tijd op. De maximale wachttijd van 7 weken wordt in meer dan de helft van de gevallen niet gehaald. Daarom neemt het CBR nu extra maatregelen. Gepensioneerde examinatoren worden terug gevraagd, examens kunnen ook op zaterdag en in de avonduren plaatsvinden en de opleidingseisen aan examinatoren worden naar beneden bijgesteld.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De vraag naar examens groeit sterk. Niet alleen examens voor de auto maar ook voor de vrachtwagen, bus, taxi en tractor zijn populair. Het CBR verwacht dit jaar zo’n 34.000 examens meer af te nemen dan in 2017. De oorzaak van de explosieve groei is volgens het CBR grotendeels de aantrekkende economie. De transport- en logistieksector groeit en heeft dringend chauffeurs nodig. Ook het feit dat 17-jarigen hun rijbewijs nu mogen halen en hier massaal gebruik van maken, speelt een rol. Om de aanvraag aan te kunnen wil het CBR het komende jaar nog eens 120 examinatoren werven. Een lastige taak vinden zij: “Dit is in de huidige krappe arbeidsmarkt geen eenvoudige opgave. Toch doen we geen concessies aan de hoge eisen aan examinatoren, want het gaat om de verkeersveiligheid.” aldus het CBR.

Extra maatregelen

Hiernaast kondigt het CBR aan extra maatregelen te nemen. Zo worden (fitte) gepensioneerde examinatoren gevraagd terug te komen en werken examinatoren extra op zaterdag en in de avonduren. Ook worden er extra opleidingsklassen ingezet om nieuwe examinatoren zo snel mogelijk aan het werk te kunnen zetten. Om meer kandidaten op gesprek te kunnen krijgen, heeft het CBR besloten om de harde eis van een MBO 4 diploma aan te passen. Het CBR:” We verwachten dat er ook gekwalificeerde collega’s te vinden zijn die wel het vereiste werk en denk-niveau hebben met een MBO 3 diploma.”

Keuze goede rijschool belangrijk

Hiernaast roept het CBR consumenten op te kiezen voor een goede rijschool. “Het is schrijnend dat ca. 1.500 rijscholen kandidaten naar het auto-examen laten gaan die verre van klaar zijn voor het rijbewijs. 70% van hun kandidaten zakt. En dat terwijl een verhoging van het slagingspercentage met maar enkele procenten (gemiddeld is het nu 50%) een einde betekent aan de langere wachttijden. Daarom blijven we jongeren actief voorlichten over de keuze van een goede rijschool, via social media, onze cbr.rijbewijstips.nl en, binnenkort, een vernieuwde website met een rijschoolkiezer.”Aldus het CBR.