CBR praat gezonde vrouw Parkinson aan

Terneuzen - Door een foutje van het CBR stond er in haar dossier dat ze de ziekte van parkinson had. Ze wist dat het bezoek aan de neuroloog zinloos was. Maar ze moest van het CBR nu eenmaal een medische verklaring hebben om haar rijbewijs te kunnen verlengen. Dus meldde de 78-jarige mevrouw Melanie Studer zich in het ziekenhuis.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De arts bekeek me en was kort en resoluut in zijn antwoord: ’Mevrouw wat doet u hier? U heeft helemaal geen Parkinson!’ ’Ja, dokter dat weet ik ook wel, maar ze geloven me niet. Ik moet daarom een medisch bewijs overleggen.’ Hij was net zo stomverbaasd als ik en heeft het CBR zelfs een boze brief gestuurd.”

Afhankelijk van anderen

In haar woning in Terneuzen bijt mevrouw Studer al weken op een houtje. „Door alle ellende is mijn rijbewijs nu al vijf weken verlopen en ik kan dus niet meer autorijden. Ik voel mij gegijzeld in mijn eigen woning en ben afhankelijk van de goedheid van anderen die boodschappen voor mij willen doen. Als je echt ziek bent is het niet erg een beroep te doen op je medemens, maar nu moet ik het doen vanwege de domheid bij het CBR.”

Medische verklaring

Ze kan met moeite haar woede inhouden. „Ik kan zo boos worden om de laksheid bij zo’n organisatie. Ik heb acht jaar geleden een lichte TIA gehad en was toen even uit de running. Heb toen ook even niet gereden, want ik kruip gewoon niet achter het stuur als ik niet 100 procent in orde ben. Maar op een of andere gekke wijze is er in mijn dossier een melding terecht gekomen dat ik Parkinson zou hebben. Vreemd, want ik heb dat nooit en te nimmer gehad.”

Toen mevrouw Studer een brief kreeg dat haar rijbewijs verlengd moest worden, werd ze gevraagd vanwege haar leeftijd een medische verklaring te overleggen. en een rijtest te doen. „Nou allebei geen probleem. De test was een fluitje van een cent en een vreemde huisarts keurde me goed.”

Nog steeds geen rijbewijs

Het ongeloof was dan ook groot toen mevrouw Studer een paar weken later een brief kreeg waarin stond dat ze Parkinson had. Heel even denkt ze dat een telefoontje naar het CBR de fout kan rechtzetten. „Maar dan loop je echt tegen een muur van onwil en onbegrip op.” Ze moet tot haar ergernis eerst langs de neuroloog. „Al met al ben ik dus al vanaf juni bezig en nog steeds heb ik geen rijbewijs. Bizar gewoon!”

Lees hier het hele artikel in de telegraaf »