Verdienen aan opladen elektrische auto

16 november 2017 Renault Zoe-rijders kunnen vanaf december gebruikmaken van een app op hun smartphone die helpt om het laden van je elektrische auto slim te regelen. Je kunt als gebruiker zelfs geld verdienen door je auto via die ‘Z.E. Smart Charge’ applicatie te laden.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Vooralsnog heeft de doorsnee automobilist de elektrische auto lang niet altijd op zijn boodschappenlijstje staan. Het gaat om een paar procent van de markt, maar dat zal de komende jaren veranderen. En wat gebeurt er als over een paar jaar duizenden elektrische auto’s ’s morgens bij bedrijven aan een laadpaal worden gekoppeld? En aan het eind van de middag – na de rit naar huis – in een woonwijk of op de oprit aan de lader worden gehangen? Dat vraagt veel van het elektriciteitsnetwerk dat dus flink zal moeten worden verbeterd. En elektriciteitscentrales zullen in die piekuren nog meer energie moeten opwekken dan nu al het geval is.

Handige app

Dat beseft de Nederlandse firma Jedlix ook. ‘Door de vloot van elektrische auto’s op een slim gekozen moment te laden, worden zij een deel van de oplossing voor de toekomstige energiehuishouding,’ legt Ruben Benders van Jedlix uit. Kortgezegd regelt Jedlix voor de rijder van een elektrische auto wanneer het laden gebeurt. ‘Via een app zorgen we voor een mooi samenspel met de energieleveranciers. Natuurlijk moet je als rijder wel opgeven hoe laat je die middag of de volgende dag wilt gaan rijden. En wat wil je als minimaal bereik? De techniek zorgt er dan automatisch voor dat je auto bij vertrek altijd voldoende is opgeladen en – dat is cruciaal – zorgt dat het laden gebeurt op momenten dat dat er in het stroomnetwerk weinig vraag is. Bijvoorbeeld ’s nachts. Of bij veel wind. Dan is er op een ander moment misschien zelfs wel een overschot aan windenergie.’

Sprake van winst

Voor energieleveranciers is dat zeer aangenaam, omdat vraag en aanbod beter in balans komen. Ze hoeven zo de ene keer minder beroep op een gas- of kolencentrale te doen en hebben op andere momenten veel dankbare afnemers in de vorm van elektrische auto’s. Jedlix ziet dit als een eerste stap naar een toekomst waarin elektrische auto’s actief kunnen meedoen om de pieken in de energievraag op te vangen. Voor de gebruiker is er zelfs letterlijk sprake van winst. ‘We mikken nu al op vijf euro per maand, die echt aan de deelnemer wordt uitbetaald,’ aldus Benders.

Renault Zoe

Jedlix is een Nederlandse start-up die zich specialiseert in slimme laadoplossingen. Hun ideeën zijn zo veelbelovend dat de Renault Groep zich heeft ‘ingekocht’ bij deze kleine startende onderneming. Vandaar ook dat de app nu alleen werkt voor de elektrisch aangedreven Renault Zoe. Elektrisch rijden zal de komende jaren steeds belangrijker worden. Het aantal modellen groeit en de actieradius neemt toe. Lees: de accu’s worden steeds groter en krachtiger. Diverse automerken beloven dat zij over een jaar of drie de prijzen op het niveau van hun dieselmodellen willen brengen.

Lees het hele artikel op de website van ANWB »