CBR verstrekt onterechte rijbewijzen‏

Zakken voor je rijexamen, maar toch je rijbewijs op mogen halen. Het overkomt elk jaar tientallen mensen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. En de fout ... die ligt bij het CBR.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Een cursist legt examen af, en hoort na afloop dat hij of zij is gezakt. Toch krijgt de cursist dezelfde dag nog een e-mail van het CBR met felicitaties voor het geslaagde examen en de mededeling dat het rijbewijs bij het gemeentehuis kan worden afgehaald. Als de cursist zich daar meldt, wordt het rijbewijs ook inderdaad verstrekt.
Mensen die zo hun rijbewijs krijgen mogen gewoon de weg op, terwijl ze daar nog helemaal niet klaar voor zijn.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het CBR aan 137 mensen die zijn gezakt voor hun praktijkexamen, tóch een rijbewijs heeft uitgedeeld. Dat gebeurde ook bij 'Mieke'.

Cursist ‘Mieke’

Mieke deed eerder dit jaar haar rijexamen. "Dat ging helaas niet helemaal vlekkeloos. Ik had onder een vrachtauto door moeten kijken waar auto's achterlangs konden komen. Dat heb ik niet gedaan. Dus was ik gezakt, zei de examinator."
Maar toen ze thuiskwam, zag ze een e-mail van het CBR: 'gefeliciteerd met je rijbewijs'. "Toen ik die mail las dacht ik: wat apart. Ik heb contact opgenomen met mijn instructeur. Ik vroeg hem: hoe kan dit?"

Uitslag verkeerd ingevuld door CBR

De rijschool van Mieke vermoedt dat het CBR de uitslag van het examen verkeerd heeft ingevuld. "Omdat mijn instructeur zei dat ik goed genoeg kan rijden, heb ik toch mijn rijbewijs aangevraagd." Mieke heeft zonder problemen haar rijbewijs bij de gemeente kunnen ophalen.
Dus nu rijdt Mieke gewoon auto, met haar nieuwe rijbewijs. "Het blijft een dubbel gevoel: ik heb mijn rijbewijs wel, maar eigenlijk niet zoals het hoort."
Omdat Mieke bang is dat zij alsnog haar rijbewijs kwijtraakt, wil zij niet dat haar echte naam bekend wordt. De echte naam van Mieke is bij de redactie van RTL Nieuws bekend. Haar rijschool bevestigt tegenover RTL Nieuws haar verhaal.

Rijschoolhouders vertellen aan RTL Nieuws dat er ook op andere manieren onterecht rijbewijzen worden uitgedeeld.

Rijschoolhouders

Zo gaat het volgens rijschoolhouder Geert Relker ook mis bij rijbewijzen voor vrachtwagens. Drie kandidaten deden bij hem de afgelopen twee jaar met succes verkeersexamen voor de vrachtwagen (C-rijbewijs). Ze gingen vervolgens naar het gemeentehuis om het C-rijbewijs aan te vragen, maar daar bleek "dat 'E' er al op stond, voor de aanhanger. Dus ze hoefden het E-examen helemaal niet meer te doen", zegt Relker tegen RTL Nieuws.

Rijbewijs na tussentijdse toets

Rijschoolhouder Hans Pierik zegt tegen RTL Nieuws dat één van zijn cursisten voor de motor zijn rijbewijs kon komen ophalen, terwijl die alleen een tussentijdse toets had afgelegd. De kandidaat hoefde dus geen praktijkexamen meer te doen.

RTL Nieuws verzamelde een kleine twintig voorbeelden en vroeg vervolgens via een enquête aan meer dan 1000 rijschoolhouders of zij dit ook wel eens hebben meegemaakt. 111 rijscholen bevestigden dat, en noemden in totaal 175 gevallen sinds 2011. Het gaat dan om:

•137 kandidaten die een rijbewijs konden ophalen, terwijl ze gezakt waren.
•23 kandidaten die een rijbewijs kregen voor een categorie waar ze géén examen voor hadden gedaan.
•15 kandidaten die een rijbewijs kregen, terwijl ze alléén een tussentijdse toets hebben afgerond.

Let wel, dit betreft slechts een steekproef. In het echt zullen de aantallen waarschijnlijk veel hoger liggen.

'Minister moet ingrijpen'

Verkeersdeskundige en voormalig Officier van Justitie Koos Spee maakt zich ergens zorgen over de vele problemen bij het CBR. "Er is gedoe geweest met de theorie-examens, en als dit er nu bovenop komt, dan denk ik dat de minister eens heel ernstig in moet grijpen."

Het CBR laat aan RTL Nieuws weten dat er jaarlijks 600.000 examens worden afgelegd, en dat daarbij fouten gemaakt kunnen worden. "Het blijft mensenwerk", aldus het CBR. De fouten kunnen gemeld worden bij het CBR. Echter, rijschoolhouders zeggen hier al zo vaak melding van te hebben gemaakt bij het CBR. Helaas doet het CBR vervolgens niets met deze meldingen...!

RTL Nieuws roept daarom mensen op die meer informatie hebben over onterecht verstrekte rijbewijzen, contact op te nemen met de RTL-researchredactie.

Bron: RTL Nieuws