Celstraf voor Poolse man met vals rijbewijs

Een 34-jarige man uit Polen moet van de politierechter 7 weken de gevangenis in nadat hij op 7 februari met een vals rijbewijs, verboden wapens en ook nog eens dronken door Oss liep.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

In januari van dit jaar kwam er bij de politie een melding binnen dat er een naar alcohol ruikende man rondhing bij treinstation Oss West. De verdachte stapte op de trein en reisde naar Oss. Agenten zagen hem daar lopen in de richting van de stad. Hij schreeuwde en maakte allerlei rare gebaren. De politie liet de man stoppen en voelde 'iets' in de mouw van zijn jas. Daaruit kwam een wapenstok te voorschijn, gevolgd door een boksbeugel. De Pool had een tasje om zijn nek hangen. Daarin zat een rijbewijs, dat al snel vals bleek te zijn.

Belediging

De agenten namen de verdachte mee naar het politiebureau in Den Bosch, waar ze zijn vingerafdrukken wilde afnemen. Dat ging met grote moeite, omdat de Pool zijn hand probeerde los te rukken. Hij riep daarbij steeds 'kurwa', een Pools scheldwoord. Advocate J. Dobosz stelde dat dit geen belediging was, maar een 'stopwoordje' van de verdachte. De man zou niemand hebben willen uitschelden. De rechter ging niet in die redenering mee en veroordeelde de man ook voor de belediging. De Poolse verdachte kwam zelf overigens niet opdagen.

Geen valse persoonsgegevens

De straf was iets lager dan de eis van 2 maanden en één week gevangenis van het Openbaar Ministerie. De rechter wees bij het vonnis op de inhoud van het rijbewijs. Het document was weliswaar nep, maar de persoonlijke gegevens klopten wel. De man had dus geen identiteitsfraude gepleegd, waarop hogere straffen staan.

 

Bron »