Nieuwe technische snufjes leiden tot onbetrouwbare auto’s

De helft van alle problemen die zich het afgelopen jaar voordeden met nieuwe auto’s had te maken met hippe multimediasystemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse autowebsite JD Power. Saillant detail: de als degelijk bekendstaande Duitse topmerken scoren het slechtst.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De innovatierace onder autofabrikanten lijkt vooral te leiden tot hoofdpijn bij autokopers. Onder storingen in multimediasystemen vallen problemen met audio, communicatie, entertainment en navigatie. BMW, Fiat en Audi scoren qua storingen het slechtst, terwijl Peugeot en Skoda als beste uit de bus komen.

 

Studie meet problemen

De studie, nu voor de vijfde keer uitgevoerd, meet het aantal problemen per 100 voertuigen (PP100) om merken te rangschikken in volgorde van betrouwbaarheid. Dus hoe lager de PP100-waarde, des te beter de fabrikant wordt beoordeeld. In totaal meet de studie 177 probleemverschijnselen in acht verschillende categorieën. De gegevens zijn gebaseerd op de feedback van 11.530 eigenaren over nieuwe auto’s die zijn gekocht tussen november 2015 en januari 2018.

 

Navigatiesystemen

Hoewel vaak wordt gedacht dat auto's steeds betrouwbaarder worden, is er nog steeds een zorgelijk aantal problemen dat wordt veroorzaakt door navigatiesystemen. Volgens JD Power eindigt BMW onderaan met 181 problemen per 100 voertuigen. Audi blijft zijn Duitse rivaal niet ver voor met 167 problemen per 100 voertuigen. Jaguar, Land Rover en Mercedes staan ook laag, wat laat zien dat het uitgeven van grote bedragen aan nieuwe auto’s geen garantie biedt voor kwaliteit.

 

Lees ook »