Column: Mijn eerste rijervaringen

“Zonder een L op mijn dak word ik niet meer met zijden handschoentjes behandeld.” Een column van Anaï Garcia, eigenaresse van de website ‘FeelGoodNow’, over haar eerste rijervaringen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Nieuweling

Ik heb nu 2 maanden mijn rijbewijs. En daar ben ik super blij mee, want wat geeft het toch veel vrijheid om zelf even de auto te kunnen pakken! Als nieuweling op de weg vond ik het in het begin wel eng om mij te begeven op de wegen tussen de snelle audi’s, grote vrachtwagens en gevaarlijke volkswagengolfjes. Ik begon daarom de eerste keren achter het stuur met mijn moeder of vriend naast mij. Waar tot mijn grote verassing mijn moeder nog zenuwachtiger was dan ik toen we samen voor het eerst de weg op gingen. ‘Ho, nee nu in z’n 2!’ ‘Heb je wel in je zijspiegel gekeken?’ ‘Hé, zo kun je echt niet inhalen hoor!’ En ik telkens mijn moeder moest kalmeren dat ik het wel onder controle had.
Mijn vriend daarentegen is een echte man en weet dus van alles over het beleid op de weg. ‘Haal deze hele rits vrachtwagens maar in dan zijn we er een stuk sneller’, ‘Oh, die vrouw achter je probeert te bumperkleven, negeer maar gewoon’.

Ze zeggen dat je pas echt leert rijden als je na het halen van je rijbewijs zelf de weg opgaat. Wat mij een vrij gevaarlijke gedachtegang lijkt, aangezien je flink opgejut en uitgetoeterd wordt als je wat foutjes maakt. Maar ja, zonder die ‘L’ op mijn dak word ik niet meer met zijden handschoentjes behandeld. En dat is maar goed ook.

Onbegrip

Een paar dingen die ik nog niet begrijp als beginneling:

  •  Waarom zijn er vrachtwagens die elkaar om de beurt gaan inhalen? Op zo’n langzame manier dat zelfs ik er zenuwachtig van word?
  • Waarom zijn er mensen die 20 km op de linkerbaan blijven rijden met een snelheid van 90 km/h?
  • ​Wat is het nut van boos worden in het verkeer en tokkiegedrag vertonen als keihard toeteren en afsnijden?

Dat waren wat random vragen waar ik waarschijnlijk nooit antwoord op zal krijgen maar misschien wel wat meer begrip (of juist niet) voor ga tonen in de loop der jaren.

Mis mijn rijinstructeur

Wel moet ik zeggen dat ik de opmerkingen van mijn rijinstructeur naast mij mis. Ik zat toch wel vaak met klamme handjes achter het stuur, maar als hij een van zijn opmerkingen eruit gooide als ‘Niet zo dicht naast die auto’s rijden, spiegels sparen is een dure hobby’ en ‘Ik wil alle 100 procent, doe maar vol gas, gas, nog meer gas!’ of ‘Denk je dat je Maxima bent? Kijk waar je rijdt, op het midden van de weg!’ maakten de rijlessen toch wel een stuk leuker.

Verder moet ik wel zeggen dat het leven als automobilist mij bevalt en ik eigenlijk telkens weer erg blij ben als ik heelhuids mijn bestemming heb bereikt!
I kinda like this!