Column Ruud Rutten: de moeilijkste tijd gaat nog komen

Tijdens de Paasdagen had Ruud Rutten de tijd genomen om zijn gedachten te laten gaan. Die heeft hij verwerkt in onderstaande column. Hij ziet goede dingen gebeuren, maar waarschuwt ook dat de zwaarste tijd voor de branche nog moet komen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

"Tijdens de wat mij betreft veel te stille Paasdagen ga je automatisch weer zitten denken over het Corona virus en hoe nu verder

Wat mij enorm opvalt zijn de vele discussies op de sociale media. Positieve discussies wat mij betreft. Het valt me op hoe iedereen elkaar helpt en tipt met de tientallen problemen waar we met zijn allen tegenaan lopen. Grote rijschool, kleine rijschool, zzp-er, doet er niet toe; we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het verdomde Corona-schuitje. Het doet me goed te lezen hoe we elkaar helpen met de diverse mogelijkheden om steun van de overheid te krijgen. Of met de vraag "wanneer kom ik wel of niet in aanmerking voor deze steun". Maar ook de hulp van de overheid na de noodkreet van de branche-organisaties en diverse andere organisaties geeft hoop. Het feit dat veel opleiders al binnen een week geld op hun rekening hadden staan is hoopgevend. Hoop die we de komende tijd hard nodig hebben. Maar ik schrok me wel oprecht toen ik de lijst met beroepen zag en moest concluderen dat wij als opleiders in de verkeersveiligheid nog onder bijvoorbeeld de seksbranche gepositioneerd stonden.

"Ik ben ervan overtuigd dat de moeilijkste tijd van de Coronacrisis pas komt als het virus verdwenen is"

Dit betekent, dat er nog veel werk aan de winkel is. Wat mij betreft moet dit in de toekomst echt anders. Ik ben ervan overtuigd dat we vele malen beter voor de dag kunnen komen als branche dan we nu doen. Laten we leren van deze crisis. Ja, laten we samen starten aan een Rijschoolbranche 2.0. Zodra wij weer aan de slag kunnen, moeten wij er ook van overtuigd zijn dat we bij een volgende crisis (die er beslist weer komt ooit) beter voorbereid zijn. Hoe doen we dat dan? Een fatsoenlijk lestarief. Een tarief waarvan ik kan leven, mij verzekeren, een pensioen kan sparen en een appeltje voor de dorst of crisis kan wegzetten. Dit gaat echt niet gebeuren als we zo dadelijk weer losgaan met aanbiedingen en gratis producten. Dit gaat weer niet lukken als we elkaar blijven aanvallen en tegenwerken. Ik ben ervan overtuigd dat de moeilijkste tijd van de Coronacrisis pas komt als het virus verdwenen is en iedereen weer start met zijn dagelijkse bezigheden. Maar let op. Dan houdt ook de overheidssteun op, je omzet- en loonbelasting en leaseverplichtingen moeten weer tijdig betaald worden. Je kandidaten hebben mogelijk nog geen werk of gaan de rijlessen uitstellen. Alleen volle agenda's tegen normale tarieven gaan ons weer op het juiste pad naar boven helpen.

Laten we nu met zijn allen flink zijn. Niet alleen in het ondernemen of overleven. Maar vooral ook in het doorpakken met SAMEN. Want de afgelopen weken hebben wij laten zien dat het kan.

We hebben samen geknokt en we knokken nog samen. FAM, VRB, LBKR, BOVAG, CBR, I&W, maar ook RST en lokale rijschoolverenigingen hebben aangetoond dat we dat kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat wij toe zijn aan een grote en sterke organisatie, die onze belangen behartigt en opkomt voor onze branche net als in veel andere branches.

Doen wij dit samen? Zijn wij SAMEN STERK? Nu en in de toekomst?