Communiceer slimmer met de nieuwe bijscholing Gesprekstechnieken

werkplek, kantoor, communicatie, praten

De Verkeersacademie heeft een nieuwe bijscholing, namelijk Gesprekstechnieken. Docent Yvon Jansma vertelt ons waar het om draait in deze cursus. "Je kijkt naar wat het doel is van het gesprek, en of je dat ook handiger kunt aanpakken."

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De cursus gaat over slimmer communiceren. "Dit kan zijn met de leerling, de ouder of de examinator", vertelt Jansma. "Slimmer wil zeggen dat je gesprekstechnieken in theorie krijgt en ze daarna ook gaat oefenen. Zo kan je uitvinden wat het effect is van soms even stil blijven of even samenvatten van wat er net gezegd is."

Basiselementen

Jansma geeft al jaren communicatietrainingen aan verschillende doelgroepen. "Communiceren is belangrijk. En of je nou rijinstructeur, huisarts of casino-medewerker bent, de basiselementen van die communicatie blijft hetzelfde. Bereik je wat je wil bereiken in een gesprek? Sta eens stil bij hoe je te werk gaat en hoe dat eventueel handiger kan."

De communicatie in het beroep rijinstructeur lijkt haar heel interessant. "Rijinstructeurs komen met zoveel mensen in aanraking. En dan is het heel fijn als je lastige gesprekken kan voeren met behoud van relatie, want je wil daarna ook weer verder." Bijvoorbeeld een ouder vertellen dat zijn kind nog niet klaar is om af te rijden kan lastig zijn, want daarna wil je de rijlessen wel voortzetten.

Vragen stellen

Zo leer je bijvoorbeeld de kunst van het vragen stellen. "Het is belangrijk om open vragen te stellen. Dus hoe stel je goede vragen en hoe krijg je meer informatie van diegene? Soms zit er al een aanname in een vraag. Door bijvoorbeeld te zeggen “Dus jij denkt dat je volgende week wel kan afrijden?”, laat je eigenlijk al weten dat jij daar als instructeur daar aan twijfelt. 

Beter is: "Wat denk jij dat er nog nodig is zodat je volgende week kan afrijden?" 
Dan komt er informatie van de leerling en kan je het gesprek aangaan. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn non-verbale communicatie, luisteren, samenvatting en doorvragen en feedback geven en ontvangen.

Cursus

Met deze dagcursus krijg je in de ochtend gesprekstheorie en in de middag kun je de technieken meteen oefenen met een acteur. "Hierdoor kan je je eigen situaties nabootsen en meteen merken welk effect bepaalde technieken hebben. Ook leer je om in te spelen op de situatie, want elk gesprek verloopt natuurlijk anders." 

De bijscholing wordt in Nieuwegein, Zwolle en Delft gegeven. Kijk hier voor startdata.

(foto ter illustratie)