Via een app je rijinstructeur uitkiezen, vanaf nu is het mogelijk

telefoon

Nieuw in Rijschoolland: Clickdrive. Een app waarop leerlingen hun rijinstructeur uitkiezen op basis van de reviews, achtergelaten door hun leeftijdsgenoten. Bedacht door de 25-jarige Joost van Suijlekom uit Rotterdam. “Ik ben drie keer gezakt voor mijn examen. Toen mijn zusje drie jaar later dezelfde rijinstructeur kreeg, dacht ik: ‘Dit moet anders kunnen."

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

“Kijk, 18-jarigen zijn vaak een beetje laks”, begint Van Suijlekom zijn verhaal. “Je wil je rijbewijs. halen, dat is goed voor je imago. En het liefst wil je het snel en niet te duur. Je doet niet echt moeite om een goede rijschool te kiezen, dus je moeder kiest wat uit. Of je kiest dezelfde rijschool als je buurjongen, of je die rijinstructeur nou aardig vindt of niet.”

Klachten

Zo verging het Van Suijlekom zelf ook. “Ik koos een grote rijschool, waar mijn buurjongen ook zijn rijbewijs had gehaald. Helaas bleek ik niet echt goed in autorijden.” De klik met de rijinstructeur was er ook niet. “Toch moest ik na 19 lessen al op voor het rijexamen. Ik reed anderhalve minuut lang een eenrichtingsstraat in. De examinator greep in en vroeg me wat ik in godsnaam aan het doen was.” Drie praktijkexamens later had hij dan eindelijk zijn roze ‘papiertje’ op zak en dacht hij nergens meer aan.

Drie jaar later nam zijn zusje rijles, bij dezelfde rijschool, dezelfde instructeur en met dezelfde klachten. “Na een tijdje kreeg ze een andere instructeur. Dat ging veel beter en na een paar lessen slaagde ze meteen. Toen ik erover nadacht vond ik het gek, je hebt als leerling eigenlijk niet zoveel te zeggen. Het is een flinke investering en je krijgt een grote verantwoordelijkheid in het verkeer. Maar er is geen kwaliteitsregister, via Google komen alleen de grote rijscholen naar voren. Dan moet je slagingspercentages gaan vergelijken, maar lakse 18-jarigen gaan daar echt niet aan beginnen. Dit moet toch makkelijker kunnen?”

Hoe het werkt

En met die vraag in zijn hoofd ontstond twee jaar geleden de app Clickdrive. Een app waar leerlingen op basis van reviews een rijinstructeur kunnen uitkiezen. “En niet op basis van een prijs. Je ziet een foto van een instructeur met een verhaal over hem of haar. Een soort Independer waar leerlingen kiezen op basis van kwaliteit.” Op dat moment begon ook in de rijschoolbranche reuring te ontstaan over een noodzakelijke kwaliteitsslag die moet worden gemaakt. “Alliantie Samen Sterk ontstond, in het nieuws kwamen verhalen over louche rijscholen en versplintering van de rijschoolbranche.” Van Suijlekom sprong dus in het juiste gat op juiste moment.

De app is getest in Rotterdam en gaat deze week landelijk van start. Hij legt uit hoe de app werkt. “De instructeur downloadt de app kosteloos en kan zijn bestaande leerlingen invoeren via ons. Via de agenda heeft hij zelf controle over het aantal beschikbare uren dat hij wil lesgeven. De leerlingen zien de reviews en de beschikbaarheid. Als een leerling je boekt, betaalt hij direct. Het geld gaat dan naar een derde rekening en blijft beschikbaar in het account van de leerling. De leerling lest, geeft achteraf een review en 24 uur daarna wordt het geld overgemaakt. De voortgang van elke leerling kan in de app worden bijgehouden.”

Reviews

Bij een slechte review gaat het bedrijf in gesprek met de leerling en de rijinstructeur. “We gaan dan kijken wat er is gebeurd. Zijn er afspraken niet nagekomen, dan bekijken we wat we met het lesgeld doen”, zegt Van Suijlekom. “We willen goede instructeurs en we gaan dan ook het gesprek aan met een instructeur, voordat die in de app komt. Het is eigenlijk een zelf-filterend systeem, want rijinstructeurs met slechte reviews komen minder snel aan nieuwe leerlingen.” Als een leerling besluit te wisselen van instructeur, is het voortgangsrapport te lezen in de app.

Als nieuwe rijinstructeur heb je nog geen reviews, maar ook daarop heeft Van Suijlekom wat verzonnen. “We helpen die instructeur door hem of haar even bovenaan de lijst te plaatsen. Het is in het begin wel handig dat de instructeur zelf leerlingen blijft werven. Je moet zelf ook je best blijven doen.” De rijinstructeur bepaalt zelf het lesgeld. Daarbovenop komt een servicefee van Clickdrive van vijf euro per les.

Een nepreview geven wordt lastig, geeft Van Suijlekom aan. “Dan moet de leerling met een ander telefoonnummer een les boeken, geld overmaken en de les volgen. Dat gaat niemand doen.”

Winnen van de buurjongen?

Van Suijlekom is enthousiast over zijn project. “Ik heb rechten gestudeerd, maar ondernemen in deze branche is veel leuker. Het is een familiare branche, ik kan zo uren aan de telefoon zitten met een rijinstructeur. Wij zijn een soort verbinder tussen de leerling en de instructeur. We praten ook veel met bedrijven en organisaties, zoals het CBR, de Verkeersacademie en brancheverenigingen. En we betrekken hogescholen bij het project om uit te zoeken of we dit concept misschien kunnen uitrollen naar het buitenland.”

Toekomstdromen heeft Van Suijlekom dan ook nog genoeg. “Uiteindelijk willen we naar een app waarin ook tips worden gegeven, waarin mensen met een (medische) beperking snel kunnen kiezen uit gespecialiseerde rijscholen, waarin je een rijinstructeur kunt selecteren op taal.”

Gaat Clickdrive het uiteindelijk winnen van het advies van de buurjongen? “In een dorp is dat misschien lastig, maar in de randstad is het aanbod erg groot. Dan kan deze app echt het verschil maken. Leerlingen leven op hun telefoon. Ze doen er hun bankzaken op, bestellen er hun eten op. Nu kunnen ze er ook hun rijlessen op boeken.”