Coronahectiek: tips voor werkgevers (en rijinstructeurs)

rijexamen cbr

Nu het aantal besmettingen in Nederland oploopt, is het relevant om te weten wat je hier als werkgever mee moet. Bovag heeft een aantal tips opgeschreven waar rekening mee gehouden kan worden. Rijschoolvandaag heeft de tips aangevuld voor instructeurs.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Informeren

Vertel je rijinstructeuren over de symptomen van corona en over hygiënevoorschriften. Zorg voor basismiddelen in elk bedrijf en elke lesauto zoals desinfecterende zeep en papieren zakdoeken.

Kijk op de website van het RIVM voor juiste informatie hierover. Op deze website staat ook een groot aantal vragen en antwoorden over het virus. De belangrijkste adviezen zijn: regelmatig handen wassen, maak gebruik van papieren zakdoekjes en nies of hoest in de binnenkant van de elleboog. Publiceer eventueel de signalenkaart op het intranet of hang deze op in het bedrijf of in de auto's.

Informeer ook je klanten over je maatregelen en vraag ze alert te zijn op eigen symptomen. Laat de rijles niet doorgaan bij twijfelgevallen. 

Verkouden? Niet erg

Als je in Nederland verkouden bent of longklachten hebben, hoef je je meestal geen zorgen te maken dat je het nieuwe coronavirus hebt, schrijft het RIVM. De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus.

Maar neem telefonisch contact op met je huisarts of de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst als je:

 • Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
 • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
  • China (inclusief Hong Kong en Macau)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • In Noord-Italië de provincies Lombardije, Veneto, Emiglia Romangna en Piëmonte
 • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus

De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

  Symptomen medewerkers

  Als je merkt dat je symptomen hebt: blijf thuis. Dat geldt ook voor je werknemers. Wanneer een medewerker symptomen opmerkt, laat deze dan thuisblijven en daar de huisarts bellen. Volg de instructies van de GGD.

  Je kan je medewerkers niet verplicht laten onderzoeken, schrijft BOVAG. Bij vermoeden van besmetting kan je wel de toegang tot het bedrijf ontzeggen en tot lesgeven, maar dan moet je je medewerker wel doorbetalen. De medewerker mag niet uit zichzelf thuisblijven uit angst voor besmetting, tenzij er een gegronde reden is voor die angst. 

  Als een werknemer in quarantaine moet wegens het virus, heeft hij of zij wel recht op loon. Het is namelijk buiten zijn of haar schuld om. De ondernemer moet zorg dragen voor de verletkosten.

  Extra hygiene

  De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel volgens het RIVM. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
  Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

  Als instructeur is het dus goed om regelmatig je handen te wassen of te desinfecteren. 

  Verder is het volgens BOVAG extra belangrijk alle richtlijnen en voorschriften over hygiëne in acht te nemen. Besteed bij het schoonmaken extra aandacht aan oppervlakken en voorwerpen die door veel verschillende mensen worden aangeraakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: pinapparaten, toonbanken / balies, kassa’s, deurklinken, tafels en stoelen, Koffiekopjes, borden, bestek, kranen, zeepdispensers, telefoons en toetsenborden.  Maar ook in de lesauto de deurhendels, de zitplaatsen, het dashboard en zo verder.