'Coronascherm' tussen bestuurder en bijrijder definitief van de baan, scherm achterbank mag wel

corona

Het blijft bij mondkapjes en het desinfecteren van de auto. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat er geen coronascherm mag komen tussen de bestuurder en bijrijder van de auto, na een advies van het RDW. Een scherm tussen de voor- en achterbank mag wel.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

RDW heeft vorige week een advies uitgebracht, na een onderzoek over de veiligheid van de schermen. Dit in opdracht van het ministerie van IenW. In het advies kwam naar voren dat het niet veilig zou zijn om een scherm te plaatsen. 

Onveilig

Zo zou het scherm de werking van airbags en gordels in de weg kunnen zitten en zicht kunnen belemmeren. Ook zou de auto minder goed van alle kanten verlaten kunnen worden. 

Een scherm tussen de voorstoelen en de achterbank mag onder strenge voorwaarden wel. Of er dan ook weer een leerling achterin mag zitten is niet benoemd. 

Voorwaarden scherm

o De goede werking van veiligheidssystemen zoals de veiligheidsgordels en airbags, mag niet worden gehinderd;

o Er mag geen sprake zijn van nadelige invloed op het zicht, door schittering, vertekend beeld, of gebrekkige ontwaseming;

o Het moet mogelijk blijven de auto snel te verlaten;

o Het materiaal van de afscherming mag geen invloed hebben op lichamelijk letsel bij een aanrijding (bijvoorbeeld door versplintering van de afscherming; polycarbonaat of gelijkwaardig materiaal versplintert niet of zeer moeilijk);

o De afscherming moet deugdelijk bevestigd zijn en mag niet los op de zitplaats rusten, maar moet ook eenvoudig te verwijderen zijn.

Uitwerken

De komende tijd zal het ministerie van IenW deze regelgeving verder uitwerken samen met de RDW. De nieuwe regelgeving zal naar verwachting over twee maanden ingaan en dan zullen de schermen in de breedterichting in taxi’s, personenauto’s en bedrijfsauto’s, indien ze niet aan de bovengenoemde veiligheidseisen voldoen, moeten worden aangepast. 

Het ministerie geeft aan dat bij een onjuist scherm er een boete gegeven kan worden.