Dagopleiding De VerkeersAcademie mag op stage

Begin november ging de dagopleiding van De VerkeersAcademie in Amsterdam van start. Inmiddels ongeveer vier maanden later hebben de meeste leerlingen de examens van fase 1 en fase 2 behaald. “Ik heb mijn examens gehaald door veel met de stof bezig te zijn”, aldus Suzanne Bakker uit Den Helder. De leerlingen mogen nu van start met fase 3: de stage.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

'Omschakeling'

Suzanne heeft veel plezier gehad tijdens de lessen van fase 2. “Het was erg leuk om in fase 2 te leren omgaan met verschillende soorten leerlingen, omdat geen enkele leerling hetzelfde is. Hoe motiveer je een leerling die onzeker is, of hoe hou je leerling met concentratieproblemen zolang mogelijk betrokken bij de les. Erg interessant, maar het was wel even een omschakeling. Fase 2 was een compleet nieuwe uitdaging na fase 1, dat vooral gericht is op wetten en verkeersinzicht”, zo zegt Suzanne Bakker.  
De enige vrouw van de groep heeft inmiddels alle examens van fase 1 en 2 gehaald. “Ik vond de examens nog best lastig, maar ik was goed voorbereid omdat ik veel met de stof bezig ben geweest en door de oefenexamens die ik heb gemaakt.”
Klasgenoot Thijs Raatsie heeft ook veel plezier gehad tijdens de lessen van fase 2. “Het was erg interessant, omdat we nieuwe onderwerpen hebben besproken. En als je de lessen goed bijhoudt is het allemaal erg duidelijk en goed te volgen.”

Op stage

De leerlingen mogen beginnen met fase 3, de stage. De stage is een werkweek van 40 uur die vaak- zo zegt docent Danny Hinkenkemper - in meerdere weken wordt afgerond.
Suzanne is blij. “Eindelijk op stage. Ik ga mijn stage bij Jongejan Verkeersschool in Julianadorp lopen. Ik ben hier terecht gekomen, omdat ik vorig jaar mijn motorrijbewijs heb gehaald bij deze rijschool. De spontaniteit van mijn instructeur heeft ervoor gezorgd dat ik hem heb gevraagd om stage te mogen komen lopen.”

Suzanne heeft zich voorbereid door al een aantal keer achter in de lesauto mee te kijken tijdens het lesgeven. Ook Thijs heeft zich al goed voorbereid. “Om mezelf voor te bereiden ben ik begonnen met het schrijven van nieuwe lesplannen, die we nog niet in de les hadden geschreven. Ik kijk uit naar de stage. Het zal wel een hele ervaring zijn, maar het zorgt wel voor een bepaalde basis, voordat je echt zelf aan het werk gaat. Op basis van alleen de theorie lijkt het mij niet mogelijk om een goede les te kunnen geven.”

Spannend

Hoewel de leerlingen van de dagopleiding bijna klaar zijn blijft het voor velen toch nog best spannend. “Het meest spannende vind ik nog wel het feit dat ik straks daadwerkelijk op die instructeurstoel zit. Ik kan het mij nog niet zo goed voorstellen, maar ik heb er ontzettend veel zin in”, aldus Suzanne.  
Thijs: “Ik kijk er naar uit om mijn eigen rijschool te beginnen. De eerste klanten wachten al op mijn rijschool, Rijschool Raatsie.”