Nu echt, boetes uit heel de EU op je mat

Europeanen kunnen niet langer kosteloos verkeersovertredingen begaan in Europa. Hoewel voorheen veel verkeersboetes uit het buitenland niet werden betaald zal dat binnen nu en twee veranderen. Dat heeft het Europees Parlement in Straatsburg besloten.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Boete

Iemand die in een EU-land bijvoorbeeld door rood rijdt, geen voorrang verleent of te hard rijdt kan een bekeuring in eigen land op de mat vinden. Een bekeuring die betaald moet worden. De hoogte van het te betalen bedrag hangt af van het land waarin de overtreding is begaan. 

Afspraak

In 2013 sprak de EU af dat alle verkeersovertreders binnen de Europese Unie de boete moeten betalen. Die afspraak was nodig, omdat de meeste mensen na hun reis in het buitenland hun verkeersboete niet betalen. Ook niet na aanmaningen. En daar kwamen de overtreders mee weg. Toch is dat binnen twee jaar dus niet meer mogelijk in de gehele EU. Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken hebben toegezegd dat ze binnen twee jaar alle gegevens over verkeersovertredingen met andere lidstaten zullen delen. Daarmee worden de overtredingen in alle EU-landen uitgewisseld.

Termijnen

Mocht je als Nederlander een verkeersboete vanaf 225 euro krijgen ín Nederland, dan mag je deze sinds dit jaar in termijnen betalen. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen hun bekeuring eerder betalen als ze dit in termijnen mogen doen. 

Behoorlijk wat mensen die eerder hun boete niet of niet helemaal betaalden, zouden dit met een gespreide betaling wel doen. Ook is de inzet van kostbare deurwaarders met deze nieuwe regel niet meer nodig.