De 10 gevaarlijkste landen om in te rijden

In een aantal landen is de verkeersveiligheid zo slecht dat er jaarlijks honderden mensen onnodig omkomen in het verkeer. In 2016 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie per land inzichtelijk gemaakt hoeveel verkeersslachtoffers er het afgelopen jaar per 100.000 inwoners zijn gevallen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Ben je benieuwd hoe het ervoor staat in misschien wel jouw vakantiebestemming? Kijk snel verder om erachter te komen.

Top 10

1. Libië (73.4)
Libië staat met stip op 1 en laat de anderen landen uit deze lijst ver achter zich. Dit land is by far het aller gevaarlijkste land om in te rijden. Jaarlijks sterven hier maar liefst 73.4 op de 100.000 inwoners in het verkeer. De grootste oorzaken zijn slechte naleving van verkeersregels, dronken automobilisten en hevige zandstormen.

2. Thailand (36.2)
Op de tweede plek zien we Thailand met maar liefst 36.2 verkeersslachtoffers op de 100.000 inwoners. In dit land wordt gemiddeld veel te hard gereden, stappen veel mensen dronken achter het stuur en wordt er nauwelijks gehoor gegeven aan verkeersregels. Bij circa 80 procent van de verkeersongevallen en 25 procent van de verkeersdoden zou alcohol een grote rol spelen.

3. Malawi (35)
In Malawi vallen de meeste verkeersdoden door slechte wegen, slecht onderhouden voertuigen en het ontbreken van goede straatverlichting. Verder vormen ook de gewelddadige carjackings, gaten in de weg, loslopende dieren, achtergelaten auto's en auto's zonder licht grote risico's.

4. Liberia (33.7)
In Liberia is het op dit moment zo gevaarlijk om te rijden, dat geadviseerd wordt om alleen overdag en alleen op reguliere wegen te rijden. De wegen zijn ontzettend slecht en er heerst veel criminaliteit.

5. Congo (33.2)
In Congo zijn de meeste wegen van zand en erg modderig. Er zitten hierdoor veel kuilen en modderpoelen in waar voertuigen in vast kunnen komen. Ook vinden hier veel geweldige carjackings en koelbloedige moorden plaats.

6. Tanzania (32.9)
De combinatie van het gebrek aan rijlessen, slecht onderhouden auto’s en de slechte coördinatie wat betreft wegwerkzaamheden zorgen in dit land jaarlijks voor 32.9 verkeersdoden op de 100.000 inwoners. Ook houden inwoner zich totaal niet aan snelheidslimieten.

7. Centraal Afrikaanse Republiek (32.4)
Carjackings zijn hier aan de orde van de dag, daarnaast zijn de wegen erg slecht. In het regenseizoen vormen de wegen dan ook een groot probleem voor het verkeer.

8. Iran (32.1)
Jaarlijks overlijden in Iran net zoveel automobilisten als passagiers, voetgangers en fietsers. De wegen in Iran zijn dramatisch slecht zijn. Ook gelden er geen speciale veiligheidsregels voor kinderen in het verkeer.

9. Rwanda (32.1)
De grillige rijstijl van veel Rwandezen in combinatie met de slechte naleving van de verkeersregels maken Rwanda één van de meest gevaarlijke landen om in rond te rijden.

10. Mozambique (31.6)
Mozambiquanen staan erom bekend ongeduldige automobilisten te zijn. Ze houden geen rekening met voetgangers en ook zeggen de verkeersregels ze weinig. Tel daar de slechte wegen bij op en je komt op 31.6 verkeersdoden per 100.000 inwoners per jaar.