De 10 veiligste landen om in te rijden

In sommige landen is de verkeersveiligheid zo goed dat er relatief weinig verkeersdoden vallen. In 2016 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie per land inzichtelijk gemaakt hoeveel verkeersdoden er het afgelopen jaar per 100.000 inwoners zijn gevallen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Ben je benieuwd hoe het ervoor staat in misschien wel jouw vakantiebestemming? Lees dan snel verder.

Top 10

1. Monaco (0)
Ondanks dat Monaco geen regels heeft omtrent gordelgebruik, er geen speciale veiligheidsregels zijn voor kinderen, je gewoon mag bellen tijdens het rijden en er zelfs geen speciale regels zijn voor het rijden onder invloed van drugs is het toch het meest veilige land om in te rijden. In Monaco is het afgelopen jaar geen enkele verkeersdode gevallen. De lage bevolkingsdichtheid zal hier vast iets mee te maken hebben.

2. Micronesia (1.9)
Micronesia behoort tot een eilandengroep in de Grote Oceaan boven Australië. De wegen op het eilandje zijn erg slecht, maar daarom zijn ook de snelheidslimieten erg laag, waardoor het aantal verkeersslachtoffers beperkt blijft.

3. Zweden (2.8)
In Zweden sterven jaarlijks slechts 2,8 van de 100.000 inwoners in het verkeer. Door het verplicht rijden met sneeuwkettingen en de koplampen aan is Zweden een van de veiligste landen om te rijden. Ook is er een erg laag tolerantiegrens voor dronken bestuurders.

4. Kiribati (2.9)
Kiribati behoort tot dezelfde eilandengroep als Micronesia. Het eiland kampt veel met dronken automobilisten en ook hier zijn de wegen slecht onderhouden en niet goed verlicht. Desondanks is Kiribati toch een van de veiligste landen om rond te rijden.

5. Verenigd Koninkrijk (2.9)
De wegen in het Verenigd Koninkrijk zijn over het algemeen goed, hoewel ze in de steden wel eens behoorlijk smal kunnen zijn. De Engelsen leven de verkeersregels bijzonder goed na, waardoor er jaarlijks maar weinig verkeersdoden vallen.

6. San Marino (3.2)
San Marino is een kleine enclave omringd door Italië. De staat telt ruim 33.000 inwoners. Net als bij Monaco zal ook hier de lage bevolkingsdichtheid vast iets te maken hebben met het feit dat het land zo goed scoort op de verkeersveiligheid.

7. Zwitserland (3.3)
Je zou verwachten het niet verwachten, maar ondanks de vele bergen en bochten is Zwitserland erg verkeersveilig. In het winterseizoen is het verplicht om met sneeuwkettingen te rijden. En met speciale stickers op de auto wordt aangegeven of je wel of niet op bepaalde wegen mag rijden.

8. Nederland (3.4)
Nederland staat op een mooie achtste plaats en terecht. In ons land worden snelheidslimieten aangepast aan de verkeersomstandigheden, wat de wegen een stuk veiliger maakt. Bovendien worden de snelheidslimieten dagelijks streng gecontroleerd door middel van flitspalen en trajectcontroles.

9. Denemarken (3.5)
Ook in Denemarken wordt goed gecontroleerd of automobilisten zich aan de verkeersregels houden. Het is verplicht om een gordel te dragen en kinderen onder de 135 centimeter moeten in een speciaal autostoeltje zitten.

10. Malediven (3.5)
Ondanks dat de meeste inwoners hier reizen per boot, watervliegtuig of te voet, is het eiland hartstikke veilig om onbezorgd rond te rijden.