Nieuws voor rijscholen

De dode hoek: hoe maak je kinderen bewust van het gevaar?

donderdag 29 september 2016 | Daisy Kossen

Het is uiterst belangrijk om kinderen zo vroeg mogelijk bewust te maken van gevaarlijke verkeerssituaties. Met name de dode hoek bij grote voertuigen vraagt om aandacht. Om kinderen hier bewust van te maken, hebben Transport en Logistiek Nederland en Veilig Verkeer Nederland een speciale les ontwikkeld: de ‘Veilig op Weg’- les. Hierin maken leerlingen van groep 7 en 8 kennis met vrachtauto’s.

Dation Rijschool Software (advertentie)

De leerlingen van basisschool SWS Meeroevers in Harkstede hebben afgelopen dinsdag de ‘Veilig op Weg’- les gekregen. Een team van SUEZ Nederland, specialist op het gebied van afvalmanagement, heeft deze les uitgevoerd.

De ‘Veilig op Weg’- les

‘Veilig op Weg’ bestaat uit een theorie- en praktijkles. Tijdens de theorieles wordt klassikaal een film afgespeeld. Vervolgens moeten de leerlingen naar buiten voor de praktijkles. De leerlingen moeten ieder achter het stuur van een vrachtwagen plaatsnemen. Op deze manier beseffen ze hoe belangrijk het is om als fietser uit die dode hoek te blijven.

Houd afstand

Elk jaar vinden er veel verkeersongevallen plaats die veroorzaakt worden door de dode hoek. Vooral scholieren zijn kwetsbare weggebruikers. Blijf als fietser daarom altijd aan de rechterkant, met veel afstand achter een vrachtwagen. Zorg er tevens voor dat je minstens drie meter achter een vrachtwagen fietst. 

Vanuit de ogen van de vrachtwagenchauffeur

Vrachtwagenchauffeurs zijn zich er zeker van bewust dat mensen zich kunnen schuilhouden in de dode hoek van hun voertuig en dat iedereen in vergelijking met hen kwetsbaar is op de weg. Toch is het goed om je als weggebruiker te verplaatsen in de vrachtwagenchauffeur. Een vrachtwagen besturen is heel wat anders dan het besturen van een auto. Uit onderzoek van het SWOV blijkt dat er meer ongevallen voorkomen kunnen worden wanneer andere weggebruikers meer rekening zouden houden met de beperkingen van een vrachtwagen. Het is niet altijd eenvoudig om zo’n groot voertuig te besturen. 


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!