De Hyundai i20, de perfecte lesauto

De Hyundai i30 werd gekozen als dé lesauto van het jaar 2013. Het Koreaanse bedrijf heeft in de tussentijd niet stilgezeten en komt met een nieuwe versie van de Hyundai i20 op de markt. Wordt dit de lesauto van 2015? Marloes Smit, redacteur voor RijschoolVandaag.nl, zocht het voor je uit

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

“Een week heb ik gereden in een testmodel van de Hyundai i20 1.2i iMotion. Ik ben overstag. Een soepele auto, die makkelijk optrekt en ruimer is dan je misschien in eerste instantie zou denken. Een zeer prettige wagen die net dat stukje extra comfort aanbiedt.”

Exterieur

De Hyundai i20 behoort tot het B-segment; auto’s van de compacte klasse. Toch oogt hij van buiten ruim en stijlvol. De hoekige vormen - zoals in eerdere i-modellen - zijn verdwenen. Hierdoor wordt de auto vriendelijk doch tijdloos. Er is veel geïnvesteerd in het design, want ook de lijnen aan de zijkant geven de auto een krachtige, grote uitstraling. 

Interieur

Bij het instappen vallen een paar dingen op. Hoewel er op het stuur behoorlijk wat knopjes zitten oogt het dashboard rustig en duidelijk. Ook zeer prettig is de USB-aansluiting die op de plek van de sigarettenaansteker zit. Hyundai heeft daarmee goed ingespeeld op de snel leeglopende accu’s van telefoons en tablets.
De stoelen zijn comfortabel en gemakkelijk te verstellen. Hoewel mensen met extra lange benen misschien wat meer moeite zullen hebben beschikt de Hyundai i20 - voor een B-segment auto – over behoorlijk veel beenruimte. Ook achterin is de auto ruim en kun je gemakkelijk met meerdere mensen plaatsnemen. Je merkt dan ook meteen dat de Hyundai i20 één van de ruimste auto’s in zijn klasse is.

Verbruik

Hyundai geeft zelf aan dat het brandstofverbruik van de Hyundai i20 4,7l/100 km is. En ook Marloes, de redacteur van RijschoolVandaag, kan dat bevestigen. Zelf gebruikte zij ongeveer 1 liter benzine op 21 kilometer, maar gaf aan dat ze voornamelijk in de binnenstad had gereden. We kunnen hiermee zeggen dat het een zuinige en daarmee voordelige auto is. Overigens heeft de fabrikant de tank vergroot met vijf liter ten opzichte van zijn voorganger. De nieuwe Hyundai i20 heeft een tankinhoud van vijftig liter, waarmee je dus zeker 100 kilometer extra kunt rijden. 

Rijden

Het rijden in de Hyundai i20 gaat als vanzelf. Het optrekken gaat makkelijk en opschakelen soepel. Al sta je bijna stil, optrekken in de tweede versnelling (wat zeker in lesauto’s vaker gebeurt) kost de Hyundai i20 geen moeite.  De rem is wat gevoelig, wat in eerste instantie een beetje wennen is, maar uiteindelijk werkt alles vooral prettig. 

Panoramisch zonnedak

Het testmodel (ook te zien in onderstaande video) bevat het panoramisch zonnedak. Een echte aanrader voor diegene die veel in de auto zitten. Het verhoogt het gevoel van ruimtelijkheid enorm, zowel voor de bestuurder als voor de passagiers. Het dak kan volledig en gemakkelijk worden geopend, waardoor de auto direct gevuld wordt met frisse lucht en licht. Wat prettig is - zeker als de auto geparkeerd wordt op parkeerplaatsen met minder toezicht – dat het dak ook volledig af te sluiten is. Alsof er geen zonnedak ingebouwd is.

‘Minder ruimte achterbak’

Hoewel in de auto ontzettend veel ruimte beschikbaar is, is de achterbak wat minder ruim. Er past bijvoorbeeld wel een kinderwagen in, maar veel meer dan dat niet. Toch maakt de ruimte voor de bestuurders en de passagiers een hoop goed, want ook in de auto zelf zijn er opbergmogelijkheden genoeg. Het dashboardkastje is bijvoorbeeld groot genoeg voor een literfles water.

Veiligheid

Hyundai heeft zich met deze auto behoorlijk gefocust op veiligheid. Uniek in zijn klasse is ‘Het Lane Departure Warning System’.
We testten het systeem ’s avonds op de snelweg tussen Amstelveen en Amsterdam. Een kleine piep waarschuwt als de auto onbedoeld de rijbaan dreigt te verlaten. Met inhalen hoor je niets. Vooral op lange stukken weg, die je vaker tegen komt wanneer je op vakantie gaat, kan deze functie erg handig zijn.

Extra's

De auto is groot en ruim voor zijn klasse en biedt daarnaast ook nog een aantal extra’s. Zo bevat hij een smartphone-dockingstation, een systeem waardoor de smartphone makkelijk en veilig te bedienen is en waarmee je ook kunt navigeren. De auto is daarnaast voorzien van fraaie lichtunits, speciale projectielampen met LED-dagrijverlichting én LED-stadslichten. Ook heeft hij een automatisch dimmende binnenspiegel, elektrisch inklapbare buitenspiegels en een achteruitrijdcamera om het parkeren makkelijker te maken. 

De perfecte lesauto

Kort gezegd heeft de nieuwe Hyundai i20 een enorme metamorfose ondergaan. Niet alleen qua uiterlijk, ook het interieur is enorm verbeterd en luxueus . De auto bevat veel extra’s, genoeg opbergmogelijkheden, rijdt soepel, trekt gemakkelijk op en biedt een hoop comfort.
Een leuke bijkomstigheid is de vijf jaar garantie die Hyundai aanbiedt bij aanschaf van de auto, zonder kilometer beperking. Daarnaast geeft Hyundai  bij aankoop of lease gratis dubbele bediening van Peter Claassen Dubbele Bedieningen cadeau.

Wat ons betreft is de nieuwe Hyundai i20 de perfecte lesauto.