Kentekenplaten massaal gekopiëerd

De productie van kentekenplaten is door criminelen gekraakt. Er kunnen hierdoor op grote schaal platen van bestaande auto’s worden gekopieerd. In totaal zijn er 30.000 blanco kentekens gestolen en daarbij twee persen om ze mee te kunnen bedrukken, zo meldt het RTL Nieuws.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Boetes

Eigenaren, van wie de kenteken is gekopieerd, krijgen hoge boetes binnen van overtredingen die zij niet hebben begaan. 

Blanco platen

Uit een politierapport blijkt dat er de afgelopen tien jaar bij 60 kentekenplaatfabrikanten is ingebroken. De platen worden vooral gebruikt voor het criminele circuit. Volgens de politie wordt ‘elke nacht wel ergens een overval, inbraak of een drugsdelict gepleegd met behulp van valse kentekens, zonder angst te hebben opgespoord te worden.’
Een gekopieerd kenteken blijft onopgemerkt en kan een langere tijd gebruikt worden, dat is ook de reden dat kentekens niet gestolen worden maar illegaal gekopieerd. Bij diefstal doet de eigenaar namelijk aangifte, terwijl de eigenaar bij een kopie geen idee heeft dat er een andere auto met hetzelfde kenteken rondrijdt. 
 

Dezelfde auto

Naast het kopiëren van een bestaand kenteken zoeken criminelen ook auto’s van hetzelfde type met daarbij dezelfde kleur als zijzelf hebben. Op deze manier zijn criminelen onvindbaar voor bewakingscamera's en ANPR-systemen. De automobilist van wie het kenteken is gekloond is de dupe. 

Maatregelen

In 2013 is er door de politie en de autobranche voorgesteld om actie te ondernemen, zoals door het plaatsen van een veiligheidschip op het kenteken. Andere maatregelen die worden voorgesteld zijn het op één centrale plek produceren van kentekens en een betere antidiefstalbevestiging van de nummerplaten.

Toch is er tot op heden nog weinig met de adviezen gedaan. De RDW laat weten dat er nog geen concrete maatregelen zijn genomen.

Er zijn bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en bij Infrastructuur en Milieu nog geen duidelijke plannen om het productiesysteem te veranderen. Het ministerie van Justitie zegt dat bij het wijzigen van de uitgifte van kentekenplaten veel komt kijken - zoals kosten, privacy en techniek. Daar wordt op dit moment nog over gesproken.