De motor blijft aan populariteit winnen

De stijging van de motorverkopen heeft zich in het eerste kwartaal van 2017 verder doorgezet, blijkt uit cijfers van onder andere BOVAG. Er werden dit kwartaal 3.578 motoren verkocht: een stijging van 2,3 procent ten opzicht van het eerste kwartaal in 2015. Het is het hoogste aantal verkopen in het eerste kwartaal sinds 2009.

VTO

— Advertentie —

Het verkoop van motorfietsen nam in 2016 voor het derde jaar op rij toe, naar 12.614 stuks en met een plus van 11,4 procent ten opzichte van het jaar 2015, bericht BOVAG op haar website. Een blik op de cijfers laat zien dat sinds 1995 het totale aantal motoren in ons land verdubbeld is tot bijna 700.000. Het aantal dodelijke motorslachtoffers daarentegen halveerde van 94 in 1996 naar 47 in 2015. Uit recent onderzoek van de SWOV blijkt echter dat het risico op een dodelijk ongeluk voor motorrijders nog altijd 30 keer hoger is dan voor automobilisten.

Begin van het motorseizoen

Met de traditionele start van het motorseizoen in het vooruitzicht benadrukken BOVAG en RAI Vereniging het belang van waakzaamheid op de weg en maatregelen voor motorrijders om de verkeersveiligheid te verhogen. Ondanks een flinke daling van het aantal verkeersslachtoffers, blijven motorrijders toch een kwetsbare groep waarbij de impact van een motorongeluk vaak erg groot is, geeft RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck aan. Ook BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt beaamt dat het aantal motorslachtoffers jaarlijks afneemt. Automobilisten moeten volgens hem rekening houden met steeds meer motorfietsen op de weg. Uiteraard speelt de motorrijder zelf ook een grote rol bij zijn eigen veiligheid.

Maatregelen verkeersveiligheid

Zowel SWOV, als RAI Vereniging en BOVAG wijzen op een aantal concrete maatregelen die motorrijders zelf kunnen nemen om het risico op een verkeersongeval te minimaliseren. Het is verstandig om na elke winterperiode in de stalling de motor te controleren op juiste bandenspanning, verlichting en vloeistoffen. Mocht een motorrijder een lange tijd niet gereden hebben, dan kan een speciale training gevolgd worden om de motorbeheersing verder te verbeteren en gevaren tijdig te herkennen. Door het dragen van fluorescerende (en uiteraard beschermende) motorkleding wordt de zichtbaarheid in het verkeer verhoogd. Ook worden motorrijders door RAI Vereniging en BOVAG gewezen op het belang van technische ontwikkelingen die de motor aantoonbaar veiliger maken. Het is sinds 2016 bijvoorbeeld verplicht om ABS te hebben op alle nieuwe motorfietsen. Dat systeem vergroot namelijk het remvermogen en verkleint daarmee de kans dat een motorrijder onderuit glijdt wanneer plotseling hard geremd moet worden.