De VerkeersAcademie neemt ondernemersexamens af UTC houdt vast aan diplomaplicht nieuwe ondernemers

Sinds 1 januari 2016 is er voor het starten van een eigen taxionderneming geen speciaal diploma meer nodig. Om deze reden neemt het CBR geen ondernemersexamens meer af. Echter om de kwaliteit binnen de taxibranche goed te waarborgen, acht de Utrechtse Taxicentrale (UTC) het noodzakelijk om de examens te behouden.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In hun zoektocht naar een oplossing is de UTC uitgekomen bij De VerkeersAcademie. Ondernemers die zich bij UTC willen aansluiten moeten nog steeds de vijf, voorheen verplichte, taxi-examens afleggen en succesvol afronden. De examens worden digitaal afgenomen door De VerkeersAcademie.

Kwaliteit hoog in het vaandel

De Utrechtse Taxi Centrale is al meer dan 100 jaar een begrip voor veelzijdig personenvervoer in de regio Utrecht. Binnen de coöperatie staan kwaliteit en service hoog in het vaandel. Taxiondernemers die zich bij de coöperatie willen aansluiten dienen verplicht het taxi-examen af te leggen. “Wij vinden het belangrijk dat het kennisniveau van onze taxiondernemers hoger ligt dan het landelijk gemiddelde”, aldus UTC-woordvoerder Marcel Chandrikapersad. “Een goede taxiondernemer moet beschikken over een flinke dosis kennis. Bijvoorbeeld van de verkeerswet- en regelgeving, maar ook hoe er gehandeld moet worden bij conflictsituaties of verkeersongevallen.”

Nauwelijks faillissementen

Volgens Chandrikapersad heeft het ondernemersdiploma veel meerwaarde. Het geeft de taxiondernemer houvast en een grotere kans van slagen om een succesvolle ondernemer te worden. “Onder de ondernemingen die zich bij ons hebben aangesloten, zijn de afgelopen jaren nauwelijks tot geen faillissementen geweest. Dat wil toch wat zeggen. We sturen taxiondernemers door naar De VerkeersAcademie om daar hun diploma te behalen.” De VerkeersAcademie biedt niet alleen de mogelijkheid examen af te leggen, maar aankomende ondernemers kunnen ook hun opleiding volgen aan De VerkeersAcademie. Tijdens de opleiding wordt de ondernemers kennis en inzicht aangeleerd op het gebied van marketing, financiering, organisatie en administratie.

De VerkeersAcademie als exameninstituut

Op de vraag waarom UTC ervoor gekozen heeft om deze kwaliteitsbeheersing samen met De VerkeersAcademie op te pakken, antwoordt hij: “We onderhouden al jarenlang een goede relatie en we delen wat betreft kwaliteit dezelfde visie. Het was voor ons niet meer dan logisch om dit stuk kwaliteitsmanagement met De VerkeersAcademie op te pakken. Door samen te werken versterken we elkaar op kwaliteitsgebied”.

Het is niet de eerste keer dat De VerkeersAcademie examens afneemt. Voordat het IBKI als exameninstituut voor alle rijinstructeurs werd aangesteld mocht De VerkeersAcademie haar studenten onder toezicht van het ministerie examineren.

Strenge exameneisen

Gijs Kantelberg, directeur van De VerkeersAcademie, is ook blij met de samenwerking. “Alle taxicentrales die met ondernemers werken, hebben baat bij het waarborgen van de kwaliteit. Door het inzetten van ondernemersexamens blijft de kwaliteit gewaarborgd. De huidige examens worden door ons onder toezicht afgenomen en het systeem is waterdicht. Gisteren is de eerste kandidaat geslaagd en volgende maand zullen een aantal kandidaten op examen gaan. We zijn zeer benieuwd naar de resultaten en wij hopen hier in de toekomst meer mee te kunnen doen”, vertelt Gijs Kantelberg.