Veel Nederlanders voorstander van verbod smartphonegebruik op fiets

Minister Schultz heeft een verbod op het appen op de fiets voor ogen. Veel Nederlanders zien dit zitten maar vinden een verbod op appen nog niet ver genoeg gaan. De helft ziet ook graag dat het luisteren van muziek verboden wordt.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Smartphonegebruik

Uit onderzoek van Maurice de Hond, in opdracht van fietsenmerk Gazelle, blijkt dat 77 procent van de Nederlanders voorstander is van een verbod op het appen op de fiets. Vooral 35-plussers zien dit zitten. Een groot deel vindt dit echter nog niet genoeg en zou ook graag een verbod zien op het luisteren van muziek.

Één op tien

Felix Cohen van Veilig Verkeer Nederland geeft aan dat er bij bijna één op de tien fietsongevallen een smartphone betrokken is. Dit percentage ligt zelfs twee keer hoger bij jongeren van 12 tot 34 jaar. Jongeren pakken hun smartphone er tijdens het fietsen regelmatig bij, om muziek te luisteren of een berichtje te versturen. Ze lijken zich daarbij niet te beseffen wat de gevolgen kunnen zijn. 

Handhaving

Politiebonden hebben al laten weten dat het handhaven van een smartphoneverbod lastig wordt. Ze zijn voorstander maar zien een groot capaciteitsprobleem. De Fietsersbond deelt deze zorgen en ziet liever een verplichte 'mobiliteitsmodus' voor smartphones. Bij zo'n technologische oplossing moeten er geen berichten meer binnenkomen als de smartphone zich sneller verplaatst dan het tempo van een voetganger.