Diefstal van auto-onderdelen neemt toe

Dieven stelen steeds meer auto-onderdelen zoals sturen, wielen, airbags en navigatiesystemen. Niet alleen dealers hebben hier last van, steeds vaker worden ook particulieren getroffen. De schade loopt op tot 300 à 400 miljoen euro per jaar. De kans dat de dieven opgepakt worden is daarnaast klein.

VERJO

— Advertentie —

Militaire operatie

Brancheorganisatie BOVAG, stichting Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit en verzekeraar Bovemij zien de stijging van het aantal gestolen auto-onderdelen met lede ogen aan. “Het gaat in golven en op dit moment is het weer helemaal raak. Elke dag is er wel iemand aan de beurt” - aldus directeur Wouter Verkerk van Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit in het AD. Auto's worden volgens hem in ‘een soort van militaire operatie’ gestript. De schade bedraagt tussen de 300 à 400 miljoen euro per jaar. Preventie-expert René Engelen van verzekeraar Bovemij vertelt verder. “Ging het bij dealers eerst om 10 tot 20 auto’s, nu gaat het om soms wel 80 auto’s in één nacht”. De schade loopt dan al snel op tot honderdduizenden euro’s. 

Bendes

Volgens de Bovag zijn er in Nederland rondtrekkende bendes actief die hun waar in Oost-Europa slijten. "De ene keer slaan ze hun slag in Noord-Nederland, dan weer in het zuiden’’, zegt woordvoerder Tom Huyskens. De bendes zijn ook lastig op te pakken omdat ze binnen een dag weer in Roemenië of Bulgarije zijn. 

Merk auto’s

Er is geen duidelijke lijn te ontdekken in de diefstallen. Van Mercedes tot BMW en van Renault tot Kia. De merken zijn zeer divers. Daarnaast richten de dieven zich de ene keer op bedieningspanelen om zich de keer daarna weer te focussen op het stelen van de airbags. 

Vermiste-onderdelenregister

In december zijn er 3 Litouwers aangehouden in Almere. Deze stonden op het punt te vertrekken met een vrachtwagen vol gestolen onderdelen. De eigendommen zijn teruggebracht naar de rechtmatige eigenaren. Voor dit soort onderdelen wordt sinds een jaar een vermiste-onderdelenregister bijgehouden. 

Bron: AD