Nieuws voor rijscholen

Motorrijders massaal beboet in Amsterdam

Direct bekeuring op de mat bij gebruik smartphone achter het stuur

woensdag 06 maart 2019 | Miranda Schenkhuizen

Per 1 juli 2019 wordt de kans veel groter dat er een bekeuring op de mat valt als je je mobiele telefoon in het verkeer gebruikt. Dan vervalt namelijk de verplichting voor de politie dat zij iemand eerst staande moeten houden voor zij een bekeuring mogen uitschrijven. Een simpele cameraregistratie is dan genoeg.

De VerkeersAcademie (advertentie)

Vorig jaar besloot de politie te beginnen met een test waarbij de camera’s worden afgesteld om mensen te herkennen die hun mobiel vasthouden, terwijl zij aan het rijden zijn. De boete valt vervolgens thuis op de mat. Nu controleert de politie vooral door eigen waarneming of iemand met een telefoon in z’n hand zit te bellen of aan het appen is. De pakkans is dan klein omdat de bestuurder staande moet worden gehouden. Maar die verplichting vervalt per 1 juli. Door de camera’s moet de kans groter worden dat een overtreder wordt betrapt.

Beter zicht

De camera’s kunnen bijvoorbeeld op een viaduct worden geplaatst, zodat er goed zicht is op tegemoetkomende auto’s. Beelden van bestuurders die niets strafbaars hebben gedaan worden vernietigd. De camera is gericht op de voorruit en deze scant dan of iemand een telefoon gebruikt. Uiteindelijk oordeelt een agent of dit ook echt zo is, of dat iemand niet iets anders doet, of bijvoorbeeld een scheerapparaat vasthoudt.

Proef in Utrecht

De oude camera’s die nu gebruikt worden waren ongeschikt voor deze taak. De lens van de camera kon door de weerspiegeling van de voorruit niet duidelijk zien wat er zich achter het stuur gebeurde maar door aanpassingen is dat nu wel te zien. De politie heeft het systeem getest op een locatie bij Utrecht en daar zijn belovende resultaten uitgekomen. In gesprek met de politie weet De Telegraaf dinsdag te melden dat van de ruim 61.000 auto’s die op die locatie zijn gemeten er 6150 voertuigen als verdacht werden aangemerkt. Daarvan bleek achteraf dat er 464 inderdaad hun mobieltje vasthielden  en is nu nog bezig met het testen op een andere geheime locatie.

Juridische haalbaarheid

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de juridische haalbaarheid van het handhaven op deze wijze en stelt hoge eisen aan de technische kwaliteit van de beelden. ”Het moet onomstotelijk vaststaan dat iemand z’n telefoon in de hand heeft tijdens het rijden. De ramen van de auto zijn soms vies of iemand krabt aan zijn oor. Je wilt niet dat mensen ten onrechte een bekeuring krijgen”, zegt woordvoerder Mariël van Dam van het OM.

Via

Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!