Man met vals rijbewijs veroordeeld tot 2 maanden voorwaardelijke celstraf

De 29-jarige Vladimir S. uit Zaandam zei gisteren tegen de politierechter in Alkmaar totaal geen bedenkingen te hebben bij het rijbewijs dat hij voor 650 euro kocht van de broer van zijn Poolse vriendin.

VERJO

— Advertentie —

De politie hield hem op 31 december vorig jaar aan vanwege zijn rijgedrag, en na controle bleek zijn rijbewijs geen hologram of watermerk te bevatten. Daarnaast waren de letters vaag afgedrukt en klopte de plek van de pasfoto niet. S. verklaarde dat hij vroegtijdig gestopt is met school en geen enkel idee had hoe hij aan een rijbewijs moest komen. Zijn Poolse vriendin zei tegen hem dat haar broer als rij-instructeur werkt en dat het daardoor makkelijk zou zijn om aan een origineel Pools rijbewijs te komen.

Er had een belletje moeten gaan rinkelen

De officier van justitie vond dat er een belletje had moeten gaan rinkelen bij S. en noemde het feit ernstig: ,,Voor een rijbewijs moet je toch eerst examen doen. Er bestaan niet voor niets rijlessen. De staat moet er met een officieel identiteitsdocument vanuit kunnen gaan dat ze de juiste persoon voor zich hebben, en als het om een rijbewijs gaat levert het ook een gevaarlijke situatie op voor de verdachte en andere weggebruikers.’’

Voorwaardelijke celstraf

Ze eiste een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. De advocaat van S. noemde die eis redelijk, en ook de politierechter vond dat. Hij legde S. inderdaad een geheel voorwaardelijke celstraf van twee maanden op. Zowel S. als justitie hebben aangegeven niet in hoger beroep te zullen gaan.

Meer via »