Donald Trump: Zelfrijdende auto’s zijn oncontroleerbare rijdende doodskisten

“Makers van zelfrijdende auto’s moeten niet te gretig zijn en hun wagens te snel op de markt brengen. Dat zou namelijk averechts kunnen uitpakken”, waarschuwde topman Hakan Samuelsson, de topman van Volvo deze week. “Oncontroleerbare rijdende doodskisten” zegt Donald Trump tegen een Tesla rijder. De zelfrijdende auto lijkt vooralsnog niet bij iedereen aan populariteit te winnen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De topman van Volvo werd geciteerd in de Telegraaf. Volgens de krant haalt hij met die woorden, zonder het bedrijf bij naam te noemen, uit naar Tesla. Dat bedrijf werkt hard aan zelfrijdende elektrische auto’s, maar die wagens zijn al meerdere keren gecrasht. Zelfrijdende auto’s op de weg brengen die nog niet veilig genoeg zijn is ’onverantwoord’, vindt Samuelsson. „Want dan draaien we een technologie de nek om die misschien wel de meeste verkeersdoden kan voorkomen in de hele geschiedenis van de auto.”

'Ik zou nooit in een autonome auto stappen'

En ook Donald Trump lijkt nog niet klaar te zijn voor de autonome auto, zo schrijft het Algemeen Dagblad. De Amerikaanse nieuwssite Axios voert, aldus het AD, vier anonieme bronnen op tegen wie Trump gezegd zou hebben dat hij autonome auto's een gevaar vindt voor de samenleving. ,,Ja, ze zijn cool", meldde de Amerikaanse president over autonome auto's onlangs tegen een enthousiaste Tesla-rijder. ,,Maar stel je voor dat je achterin zo'n auto zit en plotseling begint deze te slingeren in een bocht en je kunt dat verdomde ding niet tot stilstand brengen? Ik zou nooit in een autonome auto stappen.”

70 procent van de Amerikanen zou niet instappen

Trump deed deze uitspraken als privé-persoon, maar hij staat ook volgens andere Amerikaanse media al langer bekend als tegenstander van autonome auto's. Zijn antipathie staat vreemd genoeg haaks op de vrijheid die Amerikaanse bedrijven krijgen om te oefenen met de technologie in diverse Staten. Ook vreemd: Trump koos ooit innovatiepionier Elon Musk als adviseur met betrekking tot de toekomst van nieuwe technologieën. Toch is zijn mening redelijk in lijn met die van het Amerikaanse volk: meer dan 70 procent van de Amerikanen weigert naar eigen zeggen net als hun president in een autonome auto te stappen.

Volvo probeert intussen zijn auto’s op andere manieren veilig te maken. Zo zullen auto’s die vanaf volgend jaar bij de Zweden van de lopende band rollen, niet harder kunnen dan 180 kilometer per uur. Ook komt er een camera in de auto om in de gaten te houden of de chauffeur zijn ogen nog op de weg heeft, en een gps-systeem dat de snelheid begrenst in de buurt van bijvoorbeeld scholen.

 

Lees ook »

Lees ook »