Doorlooptijd medische beoordeling nu al 6 maanden

Mensen die een medische beoordeling nodig hebben van het CBR kunnen momenteel hinder ondervinden van langere doorlooptijden. De stijging in het aantal rijexamens en de groei van het aantal ouderen dat deelneemt aan het verkeer zorgen voor een toename van het aantal medische beoordelingen. Daarnaast voert het CBR een vernieuwing door, die de vertraging versterkt.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

Het aantal gezondheidsverklaringen stijgt dit jaar naar circa 650.000, zo’n 8% meer dan in 2017. Door de stijging in het aantal gezondheidsverklaringen dat het CBR moet verwerken kan de doorlooptijd soms oplopen tot wel 6 maanden. Gevolg is dat mensen veel langer moeten wachten als ze bellen met vragen over hun verklaring. Vandaag is de Tweede Kamer geïnformeerd over de problematiek door het CBR.

 

Inzet meer mensen

“We betreuren dat de doorlooptijden voor medische beoordelingen zijn opgelopen. We doen er alles aan om mensen te helpen hun rijbewijs op tijd te vernieuwen” laat Manfred Roosenboom, Divisiemanager Rijgeschiktheid weten. “We zetten in op nog meer mensen om de aanvragen sneller te verwerken. Ook bij onze klantenservice hebben we de capaciteit vergroot.  Daarnaast werken we aan de structurele verbetering van onze online dienstverlening, waardoor de verwerking in de toekomst aanzienlijk sneller zal gaan.”

Volgend jaar pas verbetering

Het CBR werkt aan de verbetering van de online dienstverlening. De verandering van systemen, de andere manier van werken en de reorganisatie die hiermee samenhangen, is een andere reden voor de vertraging in afhandeling van het aantal gezondheidsverklaringen. Om dit in goede banen te leiden, heeft het CBR de afgelopen maanden haar capaciteit vergroot. De inzet van meer mensen heeft het probleem echter nog niet volledig opgelost. Naar verwachting verbetert de situatie pas begin volgend jaar.

Klanten geïnformeerd

Mensen die momenteel op een medische beoordeling wachten, zijn door het CBR geïnformeerd over een mogelijke vertraging van hun aanvraag. Mensen die nog een medische beoordeling nodig hebben, wordt geadviseerd dit ten minste 4 maanden voor het verlopen van het Rijbewijs.